DünyaManşetSağlık

DSÖ, Omicron varyantı sebebiyle bazı ülkelere seyahat yasağı uygulanmasını eleştirdi

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınının bir varyantı olan ve dünyada yeniden salgın paniğine sebep olan Omicron varyantının, daha hızlı yayıldığına dair net bir kanıt olmadığını kaydetti.

Örgüt ayrıca, Delta varyantı da dahil olmak üzere koronavirüsün diğer varyantlarına kıyasla daha şiddetli hastalığa neden olduğuna dair de bir ispatın olmadığını ifade etti.

‘Afrika ülkelerinde olumsuz etki oluşturabilir’

DSÖ, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Omicron varyantının ortaya çıktığı Afrika kıtasının güneyindeki ülkelere seyahat yasağı uygulanmaya başlanması eleştirildi.

Açıklamada, “Artan sayıda ülke, yeni Omicron varyantıyla ilgili endişeler nedeniyle güney Afrika ülkelerine uçuş yasakları uygularken, DSÖ ülkeleri bilimi ve Uluslararası Sağlık Düzenlemelerini takip etmeye davet ediyor” ifadeleri kullanıldı.

DSÖ, seyahat kısıtlamalarının, Afrika ülkelerinde geçim kaynakları ve tedarik zincirleri konusunda olumsuz etki oluşturabileceğini ve bu yüzden sınırların kapatılmaması gerektiğini belirtti.

Omicron’un Delta dahil diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığının ve kişiden kişiye daha kolay yayılıp yayılmadığının net olmadığı da vurgulandı ve bununla beraber Afrika’nın güneyindeki ülkelerde koronavirüs testi pozitif çıkan insanların sayısının arttığına dikkat çekildi. Bu artışın Omicron varyantından mı yoksa başka sebeplerden mi kaynaklı olduğuna dair epidemiyolojik çalışmaların sürdüğü de kaydedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.