Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

DSÖ: Sürü bağışıklığı bir seçenek değil

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre‘nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, video konferans yöntemiyle DSÖ pandemi uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

Dünya genelinde son dört gündür yeni Covid-19 vaka sayılarında her gün yeni bir rekorun kırıldığını vurgulayan Ghebreyesus, “Birçok şehir ve ülke, hastaneye yatışlarda ve yoğun bakım doluluk oranlarında artış olduğunu bildiriyor” diye konuştu.

‘Sürü bağışıklığı diye bir strateji olamaz’

Sürü bağışıklığı kavramının aşılamayla ilgili olduğunu hatırlatan Ghebreyesus şunları söyledi:

Bu sayede belli bir virüse karşı yapılan aşılama belli bir eşiği geçmişse, toplumun virüsten korunması sağlanır. Kızamık söz konusu olduğunda mesela, yüzde 95’in aşılandığını varsayarsak, kalan yüzde beş virüsün yayılmasından korunur. (…)

Sürü bağışıklığı, insanları virüse karşı koruyarak sağlanır, ona maruz bırakarak değil. Toplum sağlığı tarihinde sürü bağışıklığı, bırakın pandemiyi, salgınlarda dahi bir strateji olarak kullanılmamıştı.

Ghebreyesus, ayrıca sürü bağışıklığının bilimsel ve etik açıdan doğru olmadığını söyledi ve “Doğasını tam olarak çözemediğimiz tehlikeli bir virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek düpedüz etik olmayan bir şeydir. Bu bir seçenek değildir” dedi.

‘Acı çekmeye ve ölüme izin vermek…’

Covid-19’a yakalanan pek çok insanda ilk haftalarda “bağışıklık tepkisi” oluşacağını aktaran Ghebreyesus, bununla birlikte bu tepkinin ne kadar güçlü ve kalıcı olduğunu bilmediklerini söyledi:

Bazı ipuçlarımız var ama resmin tamamını göremiyoruz. Ayrıca Covid-19 bulaşmış kişilerin, ikinci kez virüsü kaptığına dair bazı örnekler de var. Bu nedenle, virüsün kontrolsüz bir şekilde dolaşmasına izin vermek, gereksiz enfeksiyonlara, acı çekmeye ve ölüme izin vermek anlamına gelir.

You may also like

Comments

Comments are closed.