DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

DSÖ: Covid-19 vaka sayısında bir günde rekor artış gördük

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  Pazar günü dünya genelinde, koronavirüs  vaka sayılarında rekor düzeyde artış görüldüğünü açıkladı. Salgın başladığından bu yana ilk kez, bir günde 183 bin yeni vaka tespit edildi. 

DSÖ yetkililerinin açıklamalarına göre vakaların 116 binden fazlası ABD ve Latin Amerika ülkelerinde görüldü.

Bir günde 36 binden fazla vakanın tespit edildiği Amerika’da birçok eyalette yeni vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekiliyor. Özellikle Arizona, Teksas, Kuzey ve Güney Carolina ve Florida’da vaka sayılarında büyük artışlar olduğu ifade ediliyor.

Amerika Başkanı Donald Trump hem Twitter hesabından yaptığı paylaşımla hem de Cumartesi günü Tulsa şehrinde düzenlediği mitingte ABD’de vaka sayısının çok olduğunu çünkü çok fazla korona testi yaptıklarını söylemişti. Beyaz Saray’dan daha sonra yapılan açıklamada Başkan Trump’ın medyayı tiye aldığı ve şaka yaptığı söylenmişti.

Brezilya’da bir günde 55 bin vaka

Brezilya’da bir günde 55 bin yeni vaka tespit edilirken, virüs kaynaklı ölü sayısı da 50 bini aştı. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun önlem almayı reddettiği ülkede, vaka sayısı da 1 milyonu geçti. Sağlık uzmanları, Brezilya’da salgının henüz zirve noktasına ulaşmadığı konusunda uyarıyor.

Meksika’da bir günde 1044 kişi öldü 

Meksika’da sağlık bakanlığı son 24 saat içinde 1044 kişinin korona virüsü nedeniyle öldüğünü açıkladı. Ülkede 5 bin 343 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 180 bin 545’e, ölü sayısı 21 bin 825’e çıktı.

Peru’da 250 binden fazla vaka 

Latin Amerika’da Brezilya’nın ardından korona virüsü salgınından en fazla etkilenen ülke olan Peru’da ölü sayısı 8 bin 45’e çıktı. Vaka sayısında İtalya’yı geçen ülkede 254 bin 936 kişi korona virüsü nedeniyle enfekte oldu

İki hafta kadar önce ülkede hiç vaka kalmadığını duyuran Yeni Zelanda’da yurtdışından gelen dokuz yeni vaka tespit edildi. Enfekte kişilerin karantina altında tutuldukları açıklandı. Hindistan’da da 15 bin civarında yeni vaka görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü daha önce de yaptığı açıklamalarda salgın riskinin henüz geçmediğini aksine artarak devam ettiğini dile getirmişti.

Almanya’da bulaştırma katsayısında iki kattan fazla artış

Öte yandan Almanya‘da koronavirüs bulaştırma katsayısı, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bir mezbahadaki vakalarda görülen patlamanın da etkisiyle haftasonunda iki katın üstünde artış gösterdi. Salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü (RKI), katsayının dört günlük hesaplamalarda 2,88’e, yedi günlük hesaplamalarda 2,03’a yükseldiğini açıkladı. Yedi günlük katsayı geçen Çarşamba günü 0,89 olarak kaydedilmişti.

Bulaştırma katsayısı, koronavirüs taşıyan bir kişinin virüsü ortalama kaç kişiye bulaştırdığını ifade ediyor. 2,88’lik katsayı, 100 kişinin virüsü 288 kişiye bulaştırdığı anlamına geliyor. Pandeminin kontrol altında tutulabilmesi için katsayının 1’in altında tutulması önem taşıyor. Dört ve yedi günlük veriler de bir kişiye virüs bulaştırmasıyla o kişinin virüs bulaştırdığı kişinin testini pozitif çıkması arasında geçen süreyi ifade ediyor. 

RKI verilerine göre Pazar günü itibarıyla ülke genelinde koronavirüs vaka sayısı son 24 saatte 687 artarak 189 bin 822’ye yükseldi. Almanya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı ise 8 bin 882.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.