DSÖ Başkanı: Test yapın, test yapın, test yapın

DSÖ Başkanı Ghebreyesus, yeni koronavirüsle mücadelenin yolunun yapılan test sayısını artırmaktan geçtiğini vurguladı. Türkiye'de önerilerin aksine sadece bulgusu olanlara test yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsle mücadele için en önemli adımın daha fazla test yapmak olduğunu söyledi. Ghebreyesus, Cenevre’de yaptığı açıklamada “Mesajımız çok basit: Test yapın, test yapın, test yapın” dedi.

“Alevle gözleri bağlı şekilde savaşmak mümkün değil” diyen DSÖ Başkanı, birçok ülkede sosyal hayatta insanların arasındaki mesafenin artırılması için çok daha fazla önlem alınmış olmasının da iyi bir gelişme olduğunu kaydetti.

120 ülkeye 1,5 milyon test kiti gönderildi

Ghebreyesus, çok daha fazla test yapmanın da yetmeyeceğini, bunu takiben test sonucu pozitif olan kişilerin etkili bir şekilde izole edilmesinin gerekli olduğuna vurgu yaptı. Hastaların semptomları hafiflemeye başladıktan sonra yaklaşık iki hafta daha virüsü bulaştırabildiğine dikkat çeken DSÖ Başkanı, bu nedenle son dönemde 120 ülkeye 1,5 milyon test kiti gönderdiklerini belirtti.

 

Ghebreyesus ayrıca hastalarla ilgilenen kişilerin özellikle de bunu ev ortamında yapıyorlarsa, önerilen önlemlere harfiyen uymaları gerektiğinin altını çizerek bu önlemlere elleri yıkamanın dahil olduğunu da hatırlattı. DSÖ Başkanı, ayrıca daha az gelişmiş ülkelerin pandemiden şiddetli olarak etkilenmeleri halinde nelerin olabileceği konusunda duyduğu endişeyi de dile getirdi.

Türkiye’de durum ne?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün geceyarısı bir hastanın koronavirüs yüzünden hayatını kaybettiğini bildirdiği açıklamasına göre, Türkiye’de bulgu tespit edilenlere test yapılıyor:

“Bulgusu olanlardan test için numune alıyoruz. Temas ve bulgular nedeniyle izole edilen vakalar bulunmakta ve yakınları taranmakta. Önceden tanı konulan hastalarımızın temas çevresini incelemeden geçiriyoruz.”

Bu uygulamada bile, karantinadan kaçanlar ya da kaçırılanlar olduğu biliniyor. Testler isteyene veya talep edene yapılmıyor; daha çok evde kalınması öneriliyor.  Şüpheli olarak nitelendirilip test yapılan kişiler, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’a göre, yurtdışı bağlantısı olan, yüksek ateş ve öksürük belirtisi gösteren, Covid -19 hastası biriyle teması olduğundan şüphelenilen kişiler. Azar, önceki gün Türkiye’de şimdiye kadar toplam  bini aşkın kişiye test yapıldığını söyledi. Bakanlık kaynakları rakamın şimdi 7 bini bulduğunu belirtiyor. Bu rakamlar dünya geneline göre çok az ancak Azap şüpheli vaka sayısının dünyanın diğer ülkelerine göre az olduğunu, bu nedenle de test sayısının yeterli olduğunu belirtti. 

Türkiye’de yeterince test kiti olup olmadığı da bilinmiyor.

Güney Kore örneği

Salgınla en başarılı mücadele eden ülkeler arasındaki Güney Kore‘de ise her gün 20 bin kişiye test uygulanıyor. Nüfusa kıyasla dünyada en yüksek test oranının bulunduğu ülkede kurulan ve 24 saat hizmet veren 96 kamu ve özel labaratuvar ağında test sonuçları beş-altı saat içinde alınıyor.

Uzmanlar, isabetli testlerle erken teşhisin ve bunun sonucunda uygulanacak karantinanın ölüm oranını düşürmede ve virüsün yayılmasını engellemede önemli olduğuna inanıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dünya nehirleri son 30 yılın en düşük seviyesinde

WMO'nun raporuna göre, dünya nehirleri ve su rezevrleri son 30 yılın en hızlı 'kurumasını' yaşıyor, buzullarda 50 yıllık erime rekorları kırılıyor. Bu durum, küresel su tedarikini riske atıyor.

11. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başlıyor

13 Ekim'e kadar devam edecek festivalde 20'den fazla ülkeden 35 belgesel gösterilecek. Gösterimler, her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz

Ordulular kazandı: Yaylalarda maden sondajının yürütmesi durduruldu

Ordu'nun Korgan ve Perşembe yaylalarında maden sondajına karşı mücadele eden halk kazandı, İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Kağıt mendiller ve tuvalet kağıtları binlerce kilometre uzaktaki yangınları nasıl körüklüyor?

Portekizli doğa koruyucuları, ülkeye Avustralya'dan getirilen ve 2 milyon dönümlük alana yayılan okaliptus plantasyonlarının orman yangınlarının yayılmasında etkili olduğu görüşünde.

Gazze’de yaşanan ekokırım geri döndürülemez boyutlara ulaştı

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de tarım alanlarının yüzde 70'i tahrip edildi, su kaynakları kirlendi, kent çöplüğe döndü.

EN ÇOK OKUNANLAR