Editörün SeçtikleriEkolojiManşet

Dr. Kesici: Büyükçekmece Gölü’ndeki kirlilik bir halk sağlığı sorunu

0
Fotoğraf: DHA

İstanbul’da yer alan Büyükçekmece Gölü’nde kirlilik nedeniyle renk değişimi meydana geldi. Çevresine kötü kokular yayan gölde toplu balık ölümleri de gerçekleşti.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ise göl suyundan ve ölen balıklardan numune alarak konuyla ilgili inceleme başlattı.

Kesici: Halk sağlığı sorunu

Göl üzerine kurulu Büyükçekmece Barajı’nın İstanbul’un mevcut su varlığının yüzde 16.3’ünü oluşturduğunu belirten Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Bu bir halk sağlığı sorunu” uyarısında bulundu.

Göldeki kirliliğin Marmara Denizi’ndeki müsilaja benzer bir biyokimyasal reaksiyon sonucunda oluştuğunu belirten Kesici, “Siyonabakterilerin aşırı artması sonucunda meydana geliyor. Göldeki kirlilik ve azot ile fosfat yükünün artması ve havaların ısınmasıyla aşırı alg üremesi yaşanıyor” dedi.

Fotoğraf: DHA

‘Su kalitesi dördüncü sınıfa düştü’

Halihazırda kuraklık yaşandığını ifade eden Kesici, bu kuraklığın alg çoğalmasını arttırdığını “Güneş ışıkları gölün dibine daha kolay ulaştıkları için reaksiyonları hızlandırıyor” dedi.

Şu anda içerisinde balıkların öldüğü suyun kalitesinin dördüncü sınıf kalite su olduğunu belirten Kesici, “Yani bu su bırakın içmeyi tarımda dahi kullanılmaz. Daha önce burası birinci kalite suydu” dedi.

‘Ormanlar tarım ve sanayi alanlarına dönüştürüldü’

Genelde bu olayın tarım faaliyetlerinin sonu olan ağustos- eylül aylarında görüldüğüne değinen Dr. Kesici, “Ancak yoğun kirlilik nedeniyle şubat ayında yaşandığı da oldu” ifadelerini kullandı.

Büyükçekmece Gölü’nün sorununun 30-40 yıllık bir sorun olduğunu ifade eden Kesici, “Büyükçekmece’nin bulunduğu yer içme suyu havzası. Ormanlık alanı alabildiğine fazla. Önce ormanlık alanlar tarım alanlarına dönüştürüldü. Tarım alanları da evlere, yapılara ve sanayiye dönüştü. Bunların içme suyu kaynakları yanına kesinlikle yapılmaması gerekiyor” dedi.

Yapılaşma kirlilik yükü yaratıyor

Erol Kesici’ye göre bütün bu yapılaşma beraberinde göl için kirlilik yükü getiriyor. Hala iyi tarım uygulamaları yapılmıyor ve yerine yapay gübrelerin ve tarım zehirlerinin kullanıldığı vahşi tarım uygulamaları sürdürülüyor. Bu atıklar ise göllere taşınıyor, bitkileri oksijensiz bırakıyor ve balıkların solungaçlarını tıkayarak onları da oksijensiz bırakıyor.

Bu sorunla daha önceki karşılaşmalarda arıtma tesisleri kurulduğunu belirten Kesici, “Ancak siz buna rağmen etraftaki ormanlık alanı daha fazla azaltıp, sanayiye yer verince sorunu daha fazla büyütüyorsunuz. Dışarıdan gelen kimyasal atıklar hızlı bir şekilde çoğalarak içteki besi maddelerini artırmış oluyor” dedi.

Ne yapılması gerekiyor?

Kirliliğin arttığı ve renk değişimlerinin ve balık ölümlerinin yaşandığı dönemlerde yetkililerin “konuyla ilgili araştırma yapıyoruz” demesini eleştiren Kesici, “Bırakın, geçin şu araştırmayı artık. Nedeni zaten belli: Kirlilik. Kirletici etmenleri ortadan kaldırmadan sorunun çözülmesini bekleyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Peki ne yapmak gerekiyor?

Fotoğraf: DHA

Dip temizliği ve arıtma

Erol Kesici’ye göre ilk etapta yapılması gereken gölün dip temizliğinin yapılması. Dipteki ağır metal birikimleri olduğunu söyleyen Kesici, bunların en kısa sürede gölden uzaklaştırılması gerektiğini aktardı.

İkinci olarak ise günün koşullarına uygun biyolojik arıtma sistemlerinin kurulması gerekiyor. Çünkü kirlilik engellenmediği sürece gölün durumu ancak daha kötüye gidebilir.

‘Sağlığımı nasıl geri ödeyebilirler?’

Kesici’ye göre diğer bir önemli adım da “kirleten öder” mantığından bir an önce kurtulmak.  Erol Kesici bu yaklaşıma tepkisini şu sözlerle anlattı:

“Kirleten ödemesin. Benim sağlığımı ödeyebilecek mi?  Bana balıktan, sudan, elmadan, domatesten, sütten gelen ağır metallerin bedelini ödeyebilecek mi? Benim vücudumun sağlığını geri nasıl ödeyebilirsin? O nedenle kirleten öder mantığından vazgeçerek kirletmeme üzerine odaklanmamız gerekiyor.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.