Dört eski bakan için Meclis’te karar günü

fezleke_mainAdalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) dört eski bakanla (Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış) ilgili yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun raporu bugün TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak. Oylama ile eski bakanların Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyecekleri belli olacak.

15.00’te başlayacak Genel Kurul oturumunda önce Meclis Soruşturma Komisyonu’nun dört eski bakan hakkında hazırladığı rapor görüşülecek.

Görüşmelerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) vermesi beklenen “Bakanların Yüce Divan’a sevki” yönündeki önergeler de gerekçeleriyle birlikte okunacak. Ardından her bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.

Sınırsız konuşma hakkı

Genel Kurul’da, yedi milletvekili ve suçlanan eski bakanların konuşma hakkı bulunuyor.

Raporla ilgili olarak, Soruşturma Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü veya onun görevlendireceği bir milletvekili 20 dakika, söz alacak altı milletvekili de 10’ar dakika konuşabiliyor.

Haklarında suçlama olan eski bakanların ise süre sınırlaması olmaksızın konuşma hakkı bulunuyor. Ancak eski bakanlar isterlerse konuşma yapmayabiliyor.

Genel Kurul’da Yüce Divan kararı için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Bunun için en az 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.

AKP’nin TBMM’de 312 sandalyesi bulunuyor. Bağımsızlar ve muhalefet eksiksiz oy kullansa dahi oyları 223’te kalıyor.

Kabul oyları ret oylarından fazla çıksa bile, 276’ya ulaşılamadığı sürece Yüce Divan’a sevk gerçekleşmiyor.

17-25 Aralık 2013 operasyonları sonrası “yolsuzluk ve rüşvet” iddiaları üzerine eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış) için Meclis’te Soruşturma Komisyonu kurulmuştu.

5 Ocak 2015’te son toplantısını yapan Komisyon, AKP’li dokuz üyenin “Hayır” oyuyla eski bakanların Yüce Divan’a sevkine gerek görmemişti.

CHP ve MHP’li üyeler ise 9 Ocak’ta Meclis Başkanlığı’na sunulan Komisyon raporuna tepki göstermişti.

Muhalefet, eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için delillerin “yeterli” olduğunu savunmuştu.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR