DünyaManşet

Dolarda ilk siyah yüz

0

ABD’de ilk kez bir siyahın yüzü banknotlara basılacak. Trump yönetimi, eski bir köle ve kölelik karşıtı eylemci Harriet Tubman’ın yüzünün 20 dolarlık banknotlarda yer almasının ‘teknik’ bir takım nedenlerle altı yıl sonra gerçekleşebileceğini duyurdu.

New York Times Gazetesi ABD’nin ilk Afro-Amerikan yüzünü taşıyacak olan 20 dolarlık banknotun daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış tasarımını paylaştı. ABD’de kadınlara oy hakkının verilmesi için mücadele eden, kölelik karşıtı eylemci, Süfrajet ve Amerikan İç Savaşı’nda Konfederasyon karşıtı hemşire Harriet Tubman’ın 20 dolarlık yeni banknotlarda olacağı duyurulmuştu. 1820’de bir köle olarak dünyaya gelen Tubman, özgürlüğünü kazandıktan sonra, en az 70 siyah köleyi daha kurtarmıştı.

Gazetenin Ticaret Bakanlığı’nda eskiden çalışmakta olan bir yetkili aracılığıyla ele geçirdiği banknotta Tubman geniş yakalı bir ceket ve beyaz bir şal ile tasvir ediliyor.

Trump köle sahibi Başkan tedavülde kalsın istiyor

Ancak, ABD Başkanı Donald Trump yönetimindeki hükümet geçtiğimiz ay teknik bazı nedenlerle bu 20 dolarlık banknotun basımının altı yıl gecikeceğini açıklamıştı. Ticaret Bakanı Steven Mnuchin, Obama yönetiminde değiştirilen banknot güvenlik kriterlerinin süreci uzattığına ilişkin bir açıklama yapmış ve Tubman’lı banknotların altı yıl ertelendiğini söylemişti.

Ancak bu gecikmeye ilişkin haberler, Trump’ın izlediği politikalara benzer popülist politikalar izleyen Andrew Jackson’ın yüzünün yer aldığı 20 dolar banknotlarının tedavülden kalkmaması için bizzat Trump’ın müdahale ettiği iddialarını gündeme getiriyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Tubman’ın portresi, köle sahibi eski başkanlardan Andrew Jackson’ın yerine geçecek. Ancak Jackson’un portresi 20 dolarlık banknotun arka yüzünde kalmaya devam edecek.

ABD hazine bakanlığının ilk planı, ABD finans sisteminin mimarlarından Alexander Hamilton’ın portresini 10 dolarlık banknotlardan çıkarmaktı. Ancak bunun yerine Jackson’un portresinin yerinin değiştirilmesine karar verildi. Kadın hareketinin önemli isimleri Lucretia Mott, Sojourner Truth, Susan Anthony, Elizabeth Cady Stanton ve Alice Paul’ün resimleri ise 10 dolarlık banknotların arka yüzünde yer alacak.

ABD doları üzerinde yer alan ilk kadın portresi ülkenin ilk başkanı George Washington’ın eşi Martha Washington’a aitti. Martha Washington’ın portresi 1891 ve 1896 yılları arasında banknotun üzerinde kalmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.