Dokunmatik ‘zehir’e isyan

Cep telefonları için dokunmatik ekran yaparken sağlığı bozulan Çinli işçiler, Apple’a şikayet mektubu yazdı. Wintek, üretimi hızlandırdığı için kimyasal kullanmayı tercih ettiklerini söyledi.

Aralarında iPhone’un da olduğu telefonların yapımında çalışan 137 işçi, n-heksan adlı kimyasala maruz kaldıkları için sağlık sorunu yaşadıklarını söyledi. Tayvanlı fabrika sahibinin kendilerine yeterince tazminat ödemediğini söyleyen işçiler, Apple’dan yardım istedi. Apple, mektup hakkında yorum yapmayı reddetti.

Beş işçi tarafından Apple’ın İcra Kurulu Başkanı Steve Jobs’a yazılan mektupta, fabrika sahibinin sağlık sorunu yaşayan işçilere yeterli tazminat vermediği, tazminat alan işçilere işlerini bırakma baskısı yapıldığı ve sağlık sorunu yaşayan işçilerin sağlık ücretlerinin ödeneceği garantisinin verilmediği söylendi.

YENİDEN ALKOL KULLANILACAK

Fabrikanın sahibi olan Wintek isimli şirket, alkol yerine heksan kullanmayı tercih ettiğini çünkü kimyasalın daha çabuk buharlaştığını ve dokunmatik ekran üretimini hızlandırdığını söyledi. Firma, ekranları temizlemek için alkol kullanmaya geri döneceğini açıkladı. Uzmanlar, n-heksan kimyasalına her gün maruz kalmanın uzun süreli zarara yol açabileceğini açıklıyor. Kimyasala maruz kalan işçilerin yorgunluk, el ve ayaklarında terleme, his kaybı ve şişme hissettiği belirtildi. İşçilerin bazıları yan etkileri hissetmeye devam ettiklerini söylüyor. Apple ise geçen hafta yayınlanan yıllık raporunda vakayı kabul etti.

Raporda, “Wintek’ten n-heksan kullanmayı bırakmasını ve kimyasalı üretim sürecinden çıkardıklarına dair kanıt sunmalarını istedik” deniyor. Apple ayrıca firmadan fabrikada yeterli havalandırma sağlamasını istediklerini de söylüyor. Bu Apple’ın Çin’deki fabrikalarıyla yaşadığı ilk sorun değil. Şirketin Çin’deki ana tedarikçisi Foxconn fabrikasında 12’yi aşkın işçi intihar etmişti. Apple raporunda Foxconn’daki koşulları düzeltmeye yönelik “intihar önleme uzmanları”nın işe alındığını da yazdı.(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Ekoloji örgütleri: Termik santrallerin kapanışı işçiler için son değil, başlangıç olmalı

27 ekoloji örgütü Yatağan Termik Santrali'ndeki toplu işten çıkarmalara karşı yaptığı ortak açıklamada, iklim krizinin yükünün işçinin sırtına yüklenmemesi gerektiğine vurgu yaptı; adil geçiş istedi.

Fernas Madencilik işçileri Ankara’ya yürüyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile Koç Holding ortaklığındaki Fernas Madencilik'te sendika üyeliği nedeniyle kovulan işçiler Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı.

EN ÇOK OKUNANLAR