ManşetDoğa MücadelesiYerel

Doğal sit alanında denize sıfır falezler üzerine yapılan bina için yıkım kararı verildi

0
Fotoğraf: DHA

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 3’üncü derece doğal sit alanında denize sıfır falezler üzerine yapılan yedi katlı binanın yıkımı için Muratpaşa Belediyesi‘ne yazı gönderdi.

Belediye, yıkım için teknik çalışma başlattı.

İptal kararına rağmen inşaat çalışmaları yapıldı

DHA‘da yer alan habere göreMuratpaşa ilçesine bağlı Gençlik Mahallesi‘nde, 3’üncü derece doğal sit alanında denize sıfır falezler üzerinde inşaatına 2000’li yıllarda başlanan, yedi katlı binanın hemen ardındaki binada oturan Cihat Günsel tarafından 2011 yılında dava açılmış, Antalya 2’nci İdare Mahkemesi 2016 yılında da inşaat ruhsatının iptaline karar vermişti. Karara yapılan itiraz sonrası Danıştay, 2019 yılında inşaat ruhsatının iptali kararını onadı.

Danıştay’ın onamasının ardından binanın yıkımına ilişkin karar alınmasına rağmen, İmar Barışı Yasası kapsamında inşaat sahiplerince alınan yapı kayıt belgesi ile dava sürecinde durdurulan inşaat çalışmaları yeniden başladı. Binanın yüzde 90’lık bölümü de kısa sürede tamamlandı.

Cihat Günsel, yapı kayıt belgesinin iptali için de dava açtı ve Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, 23 Aralık 2020’de yapı kayıt belgesinin iptaline karar verdi. İnşaat sahiplerinin Konya Bölge İdare Mahkemesi‘ne yaptığı itiraz da reddedildi, yerel mahkemenin iptal kararı onandı.

Fotoğraf: DHA

Muratpaşa Belediyesi: Yıkım için teknik işlemler başlatıldı

Binanın yapı kayıt belgesinin mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğü tarafından Muratpaşa Belediyesi’ne gönderilen yazıda, yıkım kararı işleminin uygulanması istendi.

Muratpaşa Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Gençlik Mahallesi 1 Ada 36 parselde bulunan binayla alakalı yapı kayıt belgesi ve yıkım talebini içeren yazının geldiği ve bu konuda teknik işlemlerin başlatıldığı kaydedildi.

Ayrıca, inşaatın denize sıfır falezler ve doğal SİT alanı üzerinde olması nedeniyle, yıkım işlemi için teknik inceleme ve çalışma yapılacağı da kaydedilirken, bu incelemenin ardından belediyenin kendi imkanlarıyla veya ihale yöntemiyle yıkımı gerçekleştireceği bildirildi.

Cihat Günsel ise, inşaatın falez yapıyı tahrip edecek olmasıyla birlikte projesine de aykırı yapıldığını söyledi.

Günsel, Antalya Koruma Bölge Kurulu‘nun 2004 yılındaki kararıyla uygun bulunan imar plan değişikliğinde “çatı yapılamayacağı ve maksimum eksi 2,50 metre zemin kat kotu yapılabileceği” plan notu getirilmesine rağmen, Antalya Büyükşehir Belediyesi‘nin eksi 6,50 metre kot yapabilecek şekilde ruhsat verdiğini ifade etti. İnşaat malikinin ise eksi 14,50 metre zemin kotu uyguladığını, bu durumun mahkemelerden alınan bilirkişi raporuyla da doğrulandığını kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.