Diyarbakır’dan depremden bu yana yıkılan binalardan 43 bin metreküp moloz çıktı

Diyarbakır’da, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde bugüne kadar taşınan moloz miktarı ortaya çıktı. Toplam molozun 42 bin 504 metreküp olduğu öğrenildi. Kentte bulunan ağır hasarlı binaların yıkımının ardından enkazdan çıkarılacak molozların da bu alanda toplanacağı belirtildi.

Depremin etkilediği Yenişehir ilçesinde Kurtismailpaşa 2’nci sokaktaki Sözel Apartmanı, Elazığ Bulvarı’ndaki Galeria Sitesi, Bağlar ilçesinde Tesisler Kavşağı‘nda bulunan Serin-2 Apartmanı, 5 Nisan mahallesindeki Yoldaş Apartmanı, Şeyh Şamil mahallesindeki Dündar Apartmanı ve Mevlana Halit mahallesindeki Hisami Apartmanı ve bir boş bina yıkıldı.

‣Doç. Dr. Gündoğdu’nun deprem sonrası moloz sorununu ele aldığı makalesi Science’da
Aktivistler ekokırıma karşı Hatay’dan tepki gösterdi: Doğaya dökülen molozlara karşı dava açıldı
Samandağ’da enkaz döküm alanına karşı yaşam nöbeti başladı

Enkaz altında kalan 414 kişi yaşamını yitirdi, 912 kişi de yaralandı. Depremin ardından Galeria Sitesi’nin diğer üç bloku da kontrollü olarak yıkıldı.

DHA‘nın aktardığına göre;  arama kurtarma çalışmalarının ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında çıkarılan molozlar için Yenişehir ilçesi Dokuzçeltik mahallesinde hafriyat alanı oluşturuldu. Yıkılan binalardan kamyonlarla getirilen molozlar, hangi binaya ait olduğunu belirten tabelaların olduğu alanlara döküldü.

Yıkılan Galeria Sitesi’ndeki enkaz kaldırma çalışmalarında sona gelinirken, hukuki sürecin sona erdiği hafriyat alanında ayrıştırma işlemleri de tamamlandı.

Yedi binadan depremden sonra bugüne kadar 3 bin 542 kamyon moloz taşındı. Alandaki molozun 42 bin 504 metreküp olduğu öğrenildi. Kentte bulunan ağır hasarlı binaların yıkımının ardından enkazdan çıkarılacak molozların da bu alanda toplanacağı belirtildi.

Ne olmuştu?

6 Şubat’taki Maraş depremlerinden bu yana ortaya çıkan molozların döküldüğü alanlar vatandaşlar tarafından eleştirilmiş, birçok meslek odası ve STK tarafından eylemler geçekleştirilmiş ve suç duyurularında bulunulmuştu. Ancak bu alanlarda herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı. Molozların çevre ve insan sağlığına tehdit oluşturduğu da ortaya koyuldu. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Medet Güney‘in de Hatay’dan aldığı numunelerin incelenmesi sonucunda molozlarda yüzde 90 oranında asbeste rastlanmıştı.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi