Türkiyeİklim KriziManşetTarım-Gıda

Diyarbakır’daki kuraklık çiftçiyi mağdur etti: Su olmazsa işsiz kalırız

0
Fotoğraf: Burak Emek/DHA

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Diyarbakırlı çiftçilerin kuraklık sebebiyle zor günler yaşadığını söyledi.

Çiftçilerin yapacakları hububat ekimi için toprağa atacakları gübreyi bile satın almayarak yağmur beklediklerini söyleyen İskenderoğlu,  “Ülkemizde ve bölgemizde yaşanan bu kuraklıktan kaynaklı olarak çiftçiler, bırakın gübre atmayı, henüz gübre satın almadı” dedi.

‘Normalde çamurdan giremememiz lazımdı’

Pandemi sebebiyle yaşadıkları zor günlerin daha da kötüleştiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı DHA’ya yaptığı açıklamada “Ne yapacağımıza şaşırdık. Şu an normalde bu tarlaya çamurdan dolayı giremememiz lazımdı ama şimdi top oynayabilirsiniz. Toprak o kadar kurumuş yani” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Burak Emek /DHA

Normalde olumsuz hava şartları denildiğinde çok fazla yağmur veya kar yağması akla geleceğini belirten İskenderoğlu, “Bu durum bizim için öyle değil. Yağmadığı zaman bu durum çiftçi için olumsuz hava şartlarıdır. Kar artık yağmaz ama yağmur bekliyoruz. Birinci gübrelemeyi birinci ayda yapıp, ikinci ayın sonuna doğru da ikinci gübrelemeyi yapıp sonra da ilaçlamaya geçmemiz lazım. Çiftçi korkuyor, biz korkuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Su olmazsa işsiz kalırız’

150 dönüm arazisine geçen yıl ektikleri mısır için yaklaşık 5 ton gübre attıklarını belirten Mustafa Tayfur ise  “Geçen yıl günde 2 işçi çalışıyordu. Bu yıl hepimiz boştayız. İş yok ve gübre de almadım. Çünkü ne olacağı belli değil. Gübreyi alsam ambara bıraksam ne olacak. Allah o günleri göstermesin. Su olmazsa hepimiz işsiz kalırız. Bizim işimiz gücümüz bu. Bu saatten sonra inşaatlarda da çalışamayız. Mecbur köyde kalacağız” dedi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.