Kategoriler: ManşetTürkiye

Diyarbakır’daki cenaze törenine 100bin kişi katıldı

Fransa’da öldürülen 3 PKK üyesi kadın; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamaz’ın cenazeleri için Diyarbakır’da tören düzenlendi. Törenin ardından cenazeler Tunceli, Mersin ve Elbistan’a gönderildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen 3 kadının cenazeleri dün Paris’ten önce İstanbul’a ardından da Diyarbakır’a getirilerek, Bağlar Özel Hastanesi morguna konulmuştu. Büyük bir kalabalığın karşıladığı cenazeler, bu sabah hastane morgundan alınarak Batıkent Meydanı’na getirildi. Cenazeye katılmak için binlerce kişinin oluşturduğu bir kalabalık Batıkent Meydanı’nda toplandı.

Siyah kıyafet beyaz kaşkol

Hastane önünde toplanan gruptakilerin çoğunluğunun siyah kıyafet giyinip beyaz kaşkol taktığı, ellerinde ölenlerin fotoğrafları dışında, ”Hepimiz Sakine’yiz”, “Hepimiz Fidan’ız”, “Hepimiz Leyla’yız” yazılı pankartlar taşındı. Öte yandan alanda, “Savaşın kazananı barışın kaybedeni olmaz” yazılı dövizler de dikkat çekti. Erkeklerin ise cenaze töreninde siyah giyinerek beyaz kaşkol taktıkları görüldü. Siyahın yası, beyaz kaşkolun ise barışı simgelediği ifade edildi. Törende kadınlar da beyaz eşarp taktılar.

Törende halka seslenen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Halkımıza onurlu bir yaşam, hakça bir yaşam, onurlu bir barış ve özgürlük sözümüz var” dedi. “Bu kanı durdurabiliriz. Konuşarak, tartışarak sorunlarımızı çözebiliriz. Biz barış isteyen halkımızı en büyük güvence olarak görüyoruz” diye konuşan Demirtaş Kürt halkı tavrını ortaya koymuştur. Şimdi sıra muhataplarımızdadır, Türkiye hükumetinde, Avrupadadır diye sözlerini tamamladı.

Törende siyah giyinip beyaz kaşkol takan BDP’li Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürtçe konuşma yaptı.

Osman Baydemir’in ardından Ahmet Türk mikrofunu aldı. Türk’ün konuşmaları slogan ve alkışlarla kesildi. Baydemir gibi meydana Kürtçe seslenen Türk’ün de siyah takım elbise ve beyaz kaşkol taktığı görüldü. Meydanda toplanan kalabalığa aynı şekilde siyah takım elbise giyip beyaz kaşkol takan Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de Kürtçe konuşmasının ardından Türkçe devam etti. Türk, “Barış talebimizi hiç gündemden düşürmedik. Halkımız onurlu bir barış için hazır durumda” dedi.

(AgosCNN Türk)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi