İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Dışişleri Bakanlığı’ndan Gergerlioğlu açıklamaları yapan ülkelere tepki: Hukuka müdahaledir

0

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri‘nin HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu‘nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı‘ndan tepki geldi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin hukuk kurallarının uygulanmasından ibaret olduğu ileri sürüldü.

‘Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’ne uyumlu bir şekilde düşürüldü’

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sürecin Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü‘ne uyumlu bir şekilde götürüldüğü söylendi:

Hakkında kesinleşmiş yargı hükmü bulunan Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’yle uyumlu bir şekilde, söz konusu kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle düşmüştür. Süreç, başka parlamentolarda da görüldüğü gibi hukuk kurallarının uygulanmasından ibarettir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ise, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesine dava açmıştır.”

‘Hukuk süreciyle ilgili yorum yapmak hukuka müdahaledir’

Herkesin Anayasa Mahkemesi‘nin vereceği kararı beklemek zorunda olduğunun kaydedildiği açıklamada, devam eden hukuk süreciyle ilgili yorum yapmanın hukuka müdahale olduğu iddia edildi:

Bu süreçte herkes Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemek durumundadır. Devam eden hukuk süreciyle ilgili yorum yapmak hukuka müdahaledir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır. Bununla birlikte faaliyetlerini evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır. Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz.”

‘Olayları yakından takip ediyoruz’

Dünyada da geniş yankı uyandıran Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili son olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price bir açıklama yaptı. Price, “17 Mart’ta milletvekili Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi gibi kaygı verici adımlar dahil Türkiye’deki olayları yakından takip ediyoruz” dedi.

HDP’nin kapatılma sürecinİ de yakından izlediklerini ifade eden değinen Price, yaşananları “Türk seçmeninin iradesini haksız yere yok saymak” ve “Türk demokrasisinin altını oymak” şeklinde yorumladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.