Kültür-SanatManşet

DİNA, şarkılarını barışa söyledi

0

Farklı kültürleri müzikle yorumlamak, dil, din, ırk, cinsiyet farkı üzerinden ayrıştırılan ve öteki olarak adlandırılanlar arasındaki sınırları müzikle kaldırmak, çok sesli barış şarkıları söylemek için “Kadın’la Barış” mesajıyla Çanakkale’de bir araya gelen yedi kadın müzisyenden oluşan ve ilk konserini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde veren Dina Etnik Ensemble grubu, şarkılarını bu kez Ankara’daki bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenler için söyledi.

dina ercan adsız

Çanakkale Ece Ayhan Kültür Evi’nin açılışında verecekleri konseri, Ankara Tren Garı’ndaki patlamanın ardından iptal etmeme kararı alarak anma etkinliğine çeviren grup, seçtikleri şarkıları, barış mitingine katılmak için gittiği Ankara’dan geri dönemeyen EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız’a adadı.

bircan

Ece Ayhan Sivil Girişimi ve Dina Etnik Ensemble’ın  “Ercan Yoldaş’a Barış Şarkıları, Kedi Kara” ismini verdikleri anma etkinliğine katılanlar, şair Ece Ayhan’ın ‘Meçhul Öğrenci Anıtı’ şiiriyle selamlandı. “Bugün burada olan herkes, hayatta kalanlar, acının söyleyecek sözü tükettiği zamanlardayız. Şarkılarımız bu kez yasımız, isyanımız, acımız, kayıplarımız, ve herşeye rağmen tükenmeyen barış umudumuz için söylenecek. Hala hayattayız ve barış kazanacak.” sözlerinin ardından müzik başladı. Dina Etnik Ensemble, Türkçe, Zazaca, Makedonca, Hırvatça, İspanyolca ve Ladino dilinde söylediği şarkıları barış dileğiyle göğe yolladı.

dina konser

Dina Etnik Ensemble müzik grubu üyelerinden Çiğdem Ergun Güvenç, “Dina, kadın ve barış için çıktı yola. Kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve barışı haykırmak için çok dilde şarkı söylüyoruz, diller, dinler, ırklar, insanlar, renkler kardeştir diye. Biz öldürülen kadınların acılarını yaşayamadan insanlar yüzer yüzer öldürülmeye başladı. Bu acı hepimize çok fazla geliyor.  Müzik, sanat herkesi iyi ediyor ancak nedense bu gibi acılarda ilk susturulan şey müzik oluyor. Oysa ki müziğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız var ve bundan hiç vazgeçmememiz gerekiyor. Yasımızı tutmaya şarkı söyleyerek devam etmek istedik. Bugün Ercan Adsız ve kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımız için söyledik. Barış için, kadınlar için müziğe devam edeceğiz.” dedi.

MEÇHUL ÖĞRENCİ ANITI

Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında
Bir teneffüs daha yaşasaydı
Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür
Devlet dersinde öldürülmüştür

Devletin ve tabiatın ortak ve yanlış sorusu şuydu:
-Maveraünnehir nereye dökülür?
En arka sırada bir parmağın tek ve doğru karşılığı:
-Solgun bir halk çocukları ayaklanmasının kalbine! dir.

Bu ölümü de bastırmak için boynuna mekik oyalı mor
Bir yazma bağlayan eski eskici babası yazmıştır:
Yani ki onu oyuncakları olduğuna inandırmıştım

O günden böyle asker kaputu giyip gizli bir geyik
yavrusunu emziren gece çamaşırcısı anası yazdırmıştır:
Ah ki oğlumun emeğini eline verdiler

Arkadaşları zakkumlarla örmüşlerdir şu şiiri:
Aldırma 128! İntiharın parasız yatılı küçük zabit okullarında
her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk vardır
Bütün sınıf sana çocuk bayramlarında zarfsız kuşlar gönderecek.

                                                                               Ece AYHAN, 1970

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.