Doğa Mücadelesi

Dikili Belediyesi termik santral için mahkemeye başvurdu

0

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’de yapımına başlanılan Termik Santrali ruhsat iptali için mahkemeye başvurdu.

***

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un, Aliağa’da bir Demir Çelik Fabrikasınca kurulmak istenen İthal Kömüre dayalı Termik Santralı inşaatı için yapı ruhsatı vermesinin ardından, ruhsat iptali için açılan davaların ardı arkası kesilmiyor.

İzmir Barosu, Karşıkaya Belediyesi, Foça Zeytin Üreticileri Birliği, Menemen Ziraat Odası gibi kuruluşlar ile çok sayıda vatandaşın ardından Dikili Belediyesi’de ruhsat iptal davası açtı. İzmir Nöbetçi İdare mahkemesi Başkanlığına sunulmak üzere Dikili Asliye Hukuk Mahkemesine sunulan dilekçede yürütmenin durdurulması istendi.

Özgüven; “halkın önüne kimsenin geçemeyeceğini haykıracağız”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven  “İnsanlarımız, çocuklarımız insanca yaşamak istiyor. Ancak Dünyanın hiçbir yerinde kullanılmayan kömüre dayalı termik santral bu bölgede yapılmak isteniyor. Bu sadece Aliağa’da değil, tüm Bakırçay ve İzmir’de de korkunç bir kirlilik yaratacak. Bu ruhsat derhal iptal edilmelidir. Çünkü sadece belediye meclis üyelerimiz değil bizler, ilçe başkanları, meslek odalarımız, çevreci arkadaşlarımız hiçe sayılmıştır. Termik santrallere karşı olduğumuzu, bunu yaptırmayacağımızı, yasalara rağmen de halkın önüne kimsenin geçemeyeceğini haykıracağız” dedi.

Özgüven; “Aliağa Belediyesi’nin bu 7 santral’den, ilkine verdiği inşaat ruhsatı bölgede ekolojik yıkımın başlangıcı olarak bölgeyi kül ve asit yağmuru altında bırakmadan 21 yıl önce olduğu gibi yeniden bir araya gelmeliyiz. Çünkü yörede yapılacak termik Santral İklim değişikliğini en çok hızlandıran yakıt türü olan kömür’e dayalı olacak. Kömürde bulunan radyoaktif elementler nedeniyle bölge radyasyon tehdidi altında olup buda yöre insanının kanser riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olacak” dedi.

CHP’li Meclis Üyeleri de başvurmuşlardı

Aliağa’da kurulması düşünülen termik santrala verilen yapı ruhsatının iptali için CHP’li Meclis üyeleri Hüseyin Ekren, Haydar Karaman, İlknur Köse, Bahar Deniz, Selma Orhan, M. Nurettin Bayrav, Fuat Özer, Mustafa Kabadayı, Kıymet Baysal ve Barış Eroğlu, Aliağa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava dilekçesi verdi. Meclis üyesi Haydar Karaman, ruhsat  olayında Meclis’in bilgisi olmadığını söylemişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.