DünyaManşet

Devrim! Halk kazandı

0

Mısır’da halk yetkilerinin bir kısmını devrettiğini açıklayan Devlet Başkanı Mübarek’in açıklamalarından tatmin olmadı. Sonunda beklenen oldu: Mübarek Devlet Başkanlığı’nı bıraktı.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV’den yaptığı açıklamada, Mübarek’in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni “görevlendirdiğini” söyledi.
Süleyman, “ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi” dedi.

PARLEMONTO FESH EDİLECEK Mısır Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin, parlamentoyu, kabineyi feshedeceği ve ülkenin Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı ile yönetileceği öne sürüldü

BARADEY: ÜLKE KURTULDU

Süleyman, Mübarek’in, “devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni görevlendirdiğini” kaydetti.
Muhalif liderlerden Muhammed El Baradey ise yaptığı açıklamada, “Bu benim hayatımın en mutlu günü. Ülkemiz on yıllar süren baskıların ardından kurtuluşa erişti” dedi. Baradey bundan sonra iktidarın iyi koşullarda devrinin söz konusu olacağını ifade etti.

ÜLKE KUTLUYOR

Mübarek’in gitmesi için Mısır halkı, Kahire’nin yanısıra başka kentlerde de sokağa döküldü. İskenderiye kentinde yüzbinler cuma namazından sonra sokağa dökülürken, İsmailiye, Suveyş, Mahala ve Tanta’da da halk Mübarek’in istifası talebiyle meydanlarda toplandı. Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda toplanan onbinler Mübarek’in istifa karararının açıklanmasıyla çılgına döndü.  Başkente Kahire’nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye’de de halk Mübarek’in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk “Başardık” sloganları attı. 18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire’nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir meydanına akın etti. Uluslararası medya kuruluşları Mübarek’in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır’da istifasının ardından Mübarek’in ülkeyi terkedip terk etmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı. Mısır’ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu.

KAHİRE’DEN AYRILDI

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ailesiyle birlikte başkent Kahire’yı terk etti. Hükümete yakın bir kaynak, sokağa dökülen halkın baskısıyla yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devreden Mübarek’in Kahire’den ayrılarak bilinmeyen bir yere gittiğini açıkladı. Herhangi bir kaynak belirtmeden Mübarek’in Kahire’den ayrıldığını duyuran El Arabiye televizyonu da, Cumhurbaşkanının Kızıl Deniz’deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh’e gittiğini iddia etti. Mübarek’in sık sık Şarm Eşşeyh’e gittiği ve burada konuklarını ağırladığı belirtiliyor.

BBC Kahire muhabiri Jon Leyne, istifanın herkes için sürpriz olduğunu, çok sayıda kişinin arabalarıyla sevinç turu attığını ve havaya ateş açtığını söylüyor.D

Yönetimin orduya devredilmesinin daha çok bir darbe görüntüsü verdiğini vurgulayan muhabir, anayasaya göre devlet başkanının istifası halinde yerine meclis başkanının gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

(Ntv, BBC ve Radikal’den derlenmiştir.)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.