Fidye talep ettiler
Tarım Bakanlığı’nın da konuyla ilgilendiğini aktaran Jean-Pierre, “JBS, yönetimimizi Rusya’da olması muhtemel bir suç örgütünden fidye talebi aldıkları konusunda bilgilendirdi. Beyaz Saray, bu konuda Rus hükümeti ile doğrudan iletişim halindedir” dedi.
İlk saldırı değil
JBS SA, daha önce de internet korsanlarının hedefi olduğu için Kuzey Amerika ve Avustralya‘daki internet ağlarını kapatmak zorunda kaldığını duyurmuştu.
Amerikan medyası da firmanın Kanada‘nın en büyük et paketleme tesislerinden biri olan işletmesinde üretime ara verdiğine ve ABD’deki bazı mezbahalar dışında Avustralya’daki tüm kesimleri durdurduğunu belirterek saldırının küresel gıda güvenliği için de yeni bir tehdit oluşturduğuna vurgu yapmıştı.
20 ülkede tesisleri bulunan şirket, gelirlerinin yüzde 50’sini ABD’deki üretiminden elde ediyor.
Yağmur ormanlarını tahrip ediyor
Dünyanın en büyük et üreticisi ve paketleyicisi olan JBS SA, hayvancılık sektörüne verdiği destekle, Brezilya‘daki yağmur ormanlarının tahribatında büyük rol oynuyor.
Mart ayında yaptığı bir açıklamada 2040 yılına kadar küresel sera gazı emisyonlarında “net sıfır’a ulaşacaklarını açıklayan şirket, 2019 yılında kendi operasyonlarının endüstriyel tesislerinin tahmini 4,6 milyon ton karbon emisyonu ve enerji kullanımından 1,6 milyon ton karbon emisyonu ürettiğini bildirmişti.
Şirket temsilcisi de toplam JBS emisyonlarının yaklaşık %90’ının tedarik zincirinden geldiğini; geleneksel sığır yetiştiriciliğinin üretilen ton et başına 40-45 ton karbon eşdeğeri yaydığını söylemişti.
JBS, ayrıca 2025 yılına kadar Amazon’daki ve diğer Brezilya alanlarında yasadışı ormansızlaştırılmış bölgelerden gelen sığırları işlemeyi durdurma sözü de vermişti.
Brezilya, dünyanın en büyük ticari sürülerinden birine ev sahipliği yapıyor ve yeni sığır çiftlikleri, iklim krizine karşı önemli bir dalgakıran olan Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşmanın başlıca itici gücü olarak görülüyor.