Kültür-SanatManşet

Derviş Zaim’den tabiatın döngüselliğine dair: “Devir”

0
"Devir" ekibi film gösterimi sonrası toplu halde. Derviş Zaim'in sağ yanında çoban Ramazan Bey, Zihni Aldırmaz'ın (mikrofonlu) sol yanında da diğer çobanlar Ali ve Muzaffer Bey

"Devir" ekibi film gösterimi sonrası toplu halde. Derviş Zaim'in sağ yanında çoban Ramazan Bey, Zihni Aldırmaz'ın (mikrofonlu) sol yanında da diğer çobanlar Ali ve Muzaffer Bey

Derviş Zaim’in son filmi “Devir”in galası 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapıldı. Festivalin uzun metrajlı film yarışma kategorisinde bulunan “Devir”e ilgi yoğundu. Adana Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz ile birlikte filmini izleyen Derviş Zaim, gösterimin ardından film ekibi ile birlikte Adana izleyicisinin sorularını yanıtladı.

“Devir”, Burdur’un Hasanpaşa ilçesinde yaklaşık 750 yıllık bir geçmişi olan koyun yıkama şenliği etrafında gelişen olayları anlatıyor. Filminde yöre insanlarına yer veren Zaim, üç koyun çobanı üzerinden hem bölgedeki yöresel hayatı, hem şenliği hem de köyün çevresine kurulan mermer ocağının çevrede yaptığı tahribatı gözler önüne seriyor.

Hayvan hakları konusunda önemli mesajlar içeren filmin jeneriğinde de, “Bu filmin çekimleri sırasında hiçbir hayvan zarar görmemiştir” ibaresi yer alıyor.

Filmin sonrasında yapılan soru cevap bölümünde ilk sözü biz aldık ve Derviş Zaim’e, Böyle bir konuya yer verdiği için Yeşil hareket, Ekolojik hareket ve Hayvan Hakları hareketi adına teşekkürlerimizi ilettik.

Bu filmi çekmeye kendisini iten temel nedenin yüzyıllara varan bir geleneğe sahip koyun yıkama şenlikleri olduğunu söyleyen Zaim, tabiatın döngüsüne çok önem verdiğini, filminde de bunu aktarmak için yola çıktığını ve isminin tam da bu nedenle, “Devir” olduğunu sözlerine ekledi.

“Devir” de çobanların koyunlarına olan sevgisi büyük bir içtenlikle aktarılmış. Çobanlardan biri bir süreliğine kasabadaki kesimhanede çalışmaya başladığında ordaki hayvanlara karşı takınılan tavırdan rahatsız olup köyüne geri dönüyor. Aynı çoban şenliklerin önemli bir parçası olan ve lider koyunu boyamakta kullanılan kırmızı tozun hammaddesini elde etmek için kırmızı kaya ararken yol üstünde rastgeldiği bir örümcek ağına zarar vermemek için itina ile üzerinden geçiyor.

Filmin bir başka sahnesinde mermer ocağında görevli mühendis sadece boynuzu için geyik avına çıktığında cılız bir şekilde de olsa çobanımız mühendise itiraz ediyor.

Derviş Zaim filmin ön hazırlığı sırasında araştırma yaparken Prof. Metin And’ın çalışmalarından faydalandığını ifade etti. Yörede söylenen “Yaylaya çıkarken iki şey öemlidir, yaylaya çıkış ve yayladan iniş” sözünü de anımsatan Zaim, koyun yıkama şenliğinin de yayladan indikten hemen sonra koyunları kışa hazırlama mahiyetinde olduğu konusunda Prof. Metin And’ın tespitleri olduğu belirterek, bu döngüsellik üzerine bir film yapma düşüncesinin o sıralarda kesinleştiğini ifade etti.

Tabiattan, ekosistemden daha önemli bir şey olamayacağına dair en güzel ifade ise filmin bir sahnesinde geçmekte. Koyun yıkama şenliğinin sonunda yapılan çoban yarışmasında kürsüye çıkanlara ödüllerini takdim eden yetkilinin söylediği gibi

Toprakla koyun, gerisi oyun

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.