Doğa MücadelesiManşet

Dereköylü kadınlar: Kömür madeni su havzasına açılırsa bizler ne yapacağız?

0

Dereköy Yaylası’nda yaklaşık iki yıldır devam eden kömür madeni karşıtı mücadele devam ediyor.

Kömüre karşı mücadeleyi en başından bu yana en önde sürdüren Dereköylü Kadınlar, Antalya’nın en önemli iki yaylasından bir olan Korkuteli’nin meşhur Çarşamba Pazarı’nda basın açıklaması yaptı.

‘Korkuteli Barajı’nı besleyen tek su kaynağı’

Açıklamada “Dereköy Yaylası Korkuteli’nin tek su kaynağının çıktığı su havzasının içerisindedir. Korkuteli için hayati önemdedir. Burada kömür ocağı açılamaz, suyu koruma mücadelemize destek verin, bizler kömüre hayır diyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Korkuteli Çayı‘nın Korkuteli Barajı’nı besleyen tek su kaynağı olduğu hatırlatılan açıklamada “Havza’dan çıkıp baraja giden sular, barajdan toplam 17 mahallenin (köyün) tarımsal üretimi için kullanılmaktadır. Tüm Korkuteli’nde 57 bin dekar tarım alanında sulu tarım yapılmaktadır ve bu alanların en önemli bölümü meyve üretimi için kullanılmaktadır” denildi.

‘Biz ne yapacağız?’

Antalya Bugün’ün aktardığına göre Dereköy kadınlarından kömüre hayır diyen ve davacılardan biri olan Zeliha Özdemir, “Bu yıl sondaj kuyularımız erkenden kurudu. Temmuz ayında bahçemizde ürettiğimiz fasulye, domatez, biber daha üretimin ortasındayken sular kurudu. Bahçemizi sulayamaz hale geldik. Önce üretim düştü, sonra da diktiğimiz ürünlerimiz tamamen kurudu. Kömür madeni, su havzasına açılırsa bizler ne yapacağız?” sorusunu sordu.

Dereköy kadınlarından Neslihan Gedikoğlu ise “Yazlık ürettiğimiz lahana, kereviz daha söküme gelmeden sondajımız kurudu. Kuruma Temmuz ayında başladı, Ağustos’ta tamamen kurudu. Köyde kurumayan birkaç sondajdan sulamaya çalıştık ama istediğimiz randımanı alamadık. Sularımız yaz sonunda tamamen kurudu. İhracatını yaptığımız kayısı ağaçlarımız ve diğer ağaçlar kuruyacak diye çok korktuk. Köyde yaklaşık 25 sondaj kuyusu kurudu. Sulama kooperatifine ait 5 kuyudan 3’ü kurudu. Bütün mahalle olarak aynı sıkıntıyı yaşadık. Bu nedenle su kaynaklarımızın üzerine kömür madeni açılmasını istemiyoruz, kömüre hayır diyoruz!” dedi.

Bilirkişi incelemesi yapıldı

Dereköy Kadınları hep bir ağızdan, Yaylamızda kömür madeni açtırmayacağız!” şeklinde sloganlarla tüm yaşam savunucularından dayanışma için destek çağrısında bulundu.

Açılan davalara ilişkin mahkeme, 18 Kasım 2021 tarihinde Dereköy Yaylası’nda Bilirkişi incelemesi yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.