Depremin ardından: Urfa’da öğrenciler 60 kişilik sınıflarda derse giriyor

Haber: Melek ÇELİK

*

Art arda deprem ve sel felaketlerinin yaşandığı Urfa’da ilkokul, orta okul ve liseler 1 Mart’ta açıldı. Ancak geçen bir aylık süreye rağmen öğrenci ve öğretmenlerin karşı karşıya olduğu riskler devam ediyor.

Bir yandan okulların ve çevresindeki binaların hasarlı durumda olması güvenlik riski doğuruyor. Bir yandan da ağır hasarlı okullardaki öğrencilerin il içindeki başka okullara nakledilmesiyle birlikte öğrenciler 60 kişilik sınıflarda derse girmek zorunda kalıyor.

Okullar kademeli olarak açıl

6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketinin ardından afet bölgesi dışında kalan 71 ilde ilkokul, ortaokul ve liselerde ikinci dönem olarak bilinen bahar yarıyılı 20 Şubat 2023 tarihinde başlamıştı. Afet bölgesinde kalan okulların ise kademeli olarak açılması kararı alınmıştı.

Birinci kategoride yer alan Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da eğitim 1 Mart’ta, ikinci kategorideki Adana, Gaziantep ve Osmaniye’de 13 Mart’ta başladı. Üçüncü kategorideki Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ise okullar henüz açılmadı. Sel felaketinin ardından Adıyaman ve Urfa’da eğitim ise üç gün daha sekteye uğradı.

Çok sayıda okul binası hasar gördü

Yeşil Gazete’ye konuşan Türk Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Sekreteri ve İdari İşler Başkan Yardımcısı Osman Alkan  “11 ilimizi etkileyen deprem sonrası, Şanlıurfa’daki okullarımızdan bazıları hasar gördü” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklimlendirme İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin hasar tespit raporları doğrultusunda ağır hasarlı olan okulların bir kısmının yıkımının gerçekleştirildiği, kalan kısmının da yıkılarak yerine yeni okullar yapılacağı bilgisini veren Alkan, kent genelinde orta hasarlı yaklaşık 28-30 okul bulunduğunu kaydetti:

Türk Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Sekreteri Osman Alkan.

“Ağır ve orta hasarlı okullarda eğitim gören öğrencilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, taşıma merkezinde bir okul ise yine taşıma merkezindeki başka bir okula nakilleri yapılarak okula devamları sağlanıyor.”

Az hasarlı olarak tespit edilen 677 okul binasında ise İl Milli Müdürlüğünce tadilat ve onarım çalışması başlatıldı.

Okul çevresindeki binalar da risk oluşturuyor

Eğitim-Sen Urfa Şubesi Başkanı Mahmut Binici ise okul çevresinde yer alan ve henüz yıkımı tamamlanmayan hasarlı binaların da risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Kent merkezinde 400 binanın yıkım kararı olduğunu belirten Binici, “Birçoğunun yıkımı tamamlanmadı. Onun yerine etrafına şerit çekip bıraktılar. Yeterli tedbir alınmadı. Haliliye ilçesinde kendiliğinden yıkılan bina oldu. Şans eseri can kaybı yaşanmadı” dedi.

Öğrencilerin bulunduğu okulların güvenli olsa bile, okula gidip gelirken riskli binaların bulunduğu sokakların kullanıldığını anlatan Binici, “İlkokula giden bir çocuktan bahsediyoruz. Yıkılmayan binalar risk teşkil ediyor” uyarısında bulundu.

Velilerden gelen tepkiler üzerine Haliliye ilçesindeki Osman Ertörer Ortaokulu’nun yanındaki ağır hasarlı binanın yıkımı belediye ekiplerince gerçekleştirilmişti. Ancak Binici’ye göre bu durumda olan birçok bina var.

Haliliye ilçesindeki Osman Ertörer Ortaokulu’nun yanındaki ağır hasarlı bina

60 kişilik sınıflar ortaya çıkmaya başladı

Ağır ve orta hasar alan okullardaki öğrencilerin nakilleri başka okullara yapıldı. Urfa’da depremden önce de derslik ve öğretmen sayısının eksik olduğunu aktaran Mahmut Binici, nakillerle birlikte durumun daha da kötüleştiğini söyledi:

“Öğretmen açığı olan okulları birleştirdiğinizde mevcudu 60’ı bulan sınıflar ortaya çıkmaya başladı. Öğrencilerin bu ortamda verimli bir şekilde eğitim alması mümkün değil.”

‘Suya erişim hala sıkıntılı’

Deprem ve selin yaşandığı ilde suya erişime dair sorunlar da çözülebilmiş değil. Suların sık sık kesildiğini ve Belediye’nin musluktan akan suyun kullanılmaması konusunda uyarıları bulunduğunu belirten Binici, şöyle konuştu:

“Tankerlerle birtakım yerlere su dağıtıldı. Ancak tankerlerden akan su dahi çamurluydu. Şişe suların fiyatları gittikçe yükseliyor. Okullarda da yaşanan su sıkıntısı hijyen açısından büyük bir sıkıntı doğuruyor.”

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mahmut Binici

‘İstanbul’daki öğrenciyi Urfa’ya getiriyorsunuz’

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda yüz yüze eğitime geçilirken üniversiteler için alınan uzaktan eğitim kararı ise gelen eleştirilere rağmen geçerliliğini koruyor.

Bu karara Eğitim-Sen olarak en başından bu yana tepki gösterdiklerini belirten Mahmut Binici “Her problemde ilk kurban edilen önce öğrenciler oluyor. Normalde İstanbul’da okuyan öğrenciyi siz bu kararla alıp depremden etkilenen Urfa’ya getiriyorsunuz. Tedbir bunun neresinde?” diye sordu.

Binici kararın siyasi saiklerle alındığı kanısında: “Üniversiteler toplumsal muhalefetin örgütlendiği yerler. Seçim döneminde bunun olmasının önüne geçmek için böyle bir karar aldıklarını düşünüyoruz.”

‘Uzaktan eğitim kararından vazgeçilmeli’

Osman Alkan da tıp fakülteleri ve diş hekimliği dışında kalan fakültelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını eleştirdi; konuyla ilgili bir alan çalışması yaptıklarını belirtti:

“Ne öğrenciler ne de üniversite hocaları bu karardan memnun değil. Yüz yüze yapılan eğitim, uzaktan eğitimden daha verimli daha kalıcıdır. En kısa sürede bu yanlıştan vazgeçilmesi temennimizdir.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete