Kategoriler: ManşetTürkiye

Demirtaş’tan Konya’daki ırkçı saldırı açıklaması: Sorumlusu hükümetin ayrımcı politikaları

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz günü gerçekleşen ırkçı saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama paylaştı.

Demirtaş, sosyal medya hesaplarından avukatları aracılığıyla yaptığı paylaşımda “Konya’daki barbarca katliamda hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm halkımıza baş sağlığı diliyor; üzüntülerini, acılarını yüreğimde hissederek paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Ayrımcı politikalara prim vermeyin’

Açıklamada “Maalesef ki bu katliam, gerilim ve çatışmaların esas nedeni hükümetin ayırımcı politikaları, hedef gösteren dili ve bundan cesaret alan devlet içi-dışı çetelerin kirli hesaplarıdır” ifadeleri kullanıldı.  “Türk-Kürt, bütün halkımıza naçizane tavsiyem şudur” ifadelerini kullanan Demirtaş açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Nefret diline, ayırımcı politikalara prim de vermeyin boyun da eğmeyin. Koşullar ne olursa olsun her zaman akılla ve sabırla hareket edelim. Öfkeye değil, birlikte yaratacağımız ortak vicdana sığınalım.

Bizler hukukun işlediği, adaletin olduğu bir ortam için çok çalışıyoruz. Bu nedenle, sakın ola ki kendinizi umutsuz, çaresiz ve sahipsiz hissetmeyin. Belki biraz zor olacak ama barışı, demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü ve adaleti mutlaka ama mutlaka sağlayacağız.”

Fotoğraf: DHA

Neler yaşandı?

Konya’nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi‘nde yaşayan Dedeoğulları ailesinin evini basan silahlı saldırganlar, evde bulunan yedi kişiyi öldürdü ve ardından evi ateşe verip kaçtılar.

İhbar üzerine gelen itfaiye ekibi evde çıkan yangını söndürdü. Polis ise ev içerisinde silahla vurularak öldürülmüş Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu‘nun cesetlerini buldu.

14 kişi gözaltına alındı

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada saldırıyla ilgili 14 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Asıl şüphelinin ise aranmasına devam edildiği belirtildi.

Silahlı saldırıda öldürülen üçü kadın yedi kişi, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Cenaze törenine katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Cumhuriyet Başsavcılığı tüm yönleriyle hangi bulgulara, hangi delillere ulaşacaksa bunları değerlendirecek. İlk bulgulara göre, bu konunun etnik bir temele dayanmadığı konusunda tespitleri var” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Aile daha önce de saldırıya uğramıştı

Dedeoğulları ailesi daha önce 12 Mayıs’ta yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına uğramıştı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditlerinin yapıldığı saldırıda dördü kadın yedi aile üyesi ağır yaralanmıştı.

Ancak saldırının ardından olayla ilgili yedi kişi tutuklanmış, beş kişi daha sonradan tahliye edilmişti. Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, saldırıyı serbest kalan kişilerin gerçekleştirdiğini düşündüklerini söyledi.

Meram’da ırkçı saldırılar artıyor

21 Temmuz tarihinde ise 20 yıldır Meram ilçesine bağlı Çarıklıköy’de yaşayan Dal ailesine 60 kişilik bir grup saldırmıştı. Silahlı saldırıda Hakim Dal öldürülmüştü.

Öldürülen Hakim Dal’ın kardeşi Hamdi Dal, olay sonrasında “saldırının Kürt oldukları gerekesiyle yaşandığını” açıklamıştı.