Delhi’de hava kirliliği nedeniyle okullar 3 gün tatil

Hindistan’ın Delhi kentinde yoğun hava kirliliği nedeniyle okullar 3 gün süreyle tatil edildi.

Delhi Eyaleti Başbakanı Arvind Kejriwal, Pazar günkü olağanüstü bakanlar kurulu toplantısının ardından okulların tatil edildiğini söylerken yoğun hava kirliliğiyle mücadele için aldıkları önlemleri de açıkladı.

38

Önlemler, kentteki tüm inşaat ve yıkım işlerinin 5 gün süreyle durdurulması, anayollara su serpilerek tozların havaya karışmasının engellenmesi, Badarpur kömür santralının 10 günlüğüne kapatılması ve çöplüklerdeki yangınlarla mücadele gibi uygulamaları da içeriyor.

Arvind Kejriwal, Delhilileri zorunlu olmadıkça kentten çıkmamaları konusunda uyardı, mümkünse evden çalışmalarını tavsiye etti.

Kentteki okulların bin 800’ü Cumartesi günü kapatılmıştı.

Kirlilik limitin 90 katı

Delhi hükümetinin bu hamlesi, havadaki insan ciğerinde birikebilen parçacıkların sayısının Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı kabul ettiği üst sınırın 90 katına ulaşmasının ardından geldi.

Hava kirliliği nedeniyle geçen hafta Delhi’de görüş mesafesi 200 metreye kadar inmişti.

Hindistan’ın başkenti Delhi sisle kaplandı

Pazar günü yüzlerine maske takan yüzlerce eylemci, Delhi’deki Jantar Mantar heykelinin önünde toplanarak hava kirliliğini protesto etti. Delhililer sosyal medyada ise #MyRightToBreathe (#BenimNefesAlmaHakkım) etiketiyle paylaşımda bulundu.

39

Hava kirliliğinin bu seviyeye ulaşmasında birkaç faktörün etkisi bulunuyor.

30 Ekim’de kutlanan Divali Işık Festivali’nde kullanılan çok sayıda havai fişek havaya önemli oranda parçacık bıraktı.

Havaların soğuması nedeniyle yoksul mahallelerde halk, geceleri ısınmak için çöp yakmaya başladı.

Kentin etrafındaki tarım arazilerindeki tarım atıkları da, her ne kadar hükümet tarafından yasaklanmış olsa da, ateşe verildi.

Delhi, “dünyanın en kirli kenti” listesinde Çin’in başkenti Pekin’le liderlik yarışına girmiş durumda.

Delhi hükümeti buna karşı dizel araçları yasaklamak ve tek-çift plaka uygulamasına geçmek gibi önlemler alsa da bunlar yeterli olmadı.

Hindistan’da hava kirliliği en büyük erken ölüm nedeni. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 620 bin insan hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitiriyor.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR