İklim KriziManşet

Dayanışma ruhu adım adım büyüdü: Kadın ve İklim Projesi tamamlandı

0

Türetim Ekonomisi Derneği’nin, Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile ortaklaşa başlattığı Kadın ve İklim Projesi tamamlandı.

Kadın ve İklim Projesi, 2019 yılının aralık ayından beri yürütülen çalışmalarla daha adil bir ekonomi için ilham kaynağı oldu.

Görünürlüğün artırılmasını sağladı

Türkiye’de farklı coğrafyalarda iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle mücadele eden, farklı alanlarda üretim yapan kadın topluluklarının görünürlüğünü sağlamak amacıyla kurgulanan projede iki yıl içerisinde önemli kazanımlar elde edildi:

  • Proje süreci boyunca iklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri ile mücadele eden kadın toplulukların hikayeleri ‘KAD.İM Belgeseli’ ismiyle paylaşıldı ve belgesel BIFED’de (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali) Panorama kategorisinde gösterildi.
  • Toplulukların ihtiyaçlarından yola çıkarak ‘KAD.İM Sohbetler’ serisi düzenlendi.
  • Türkiye’deki iklim krizi ve kadın meselelerinin akademik düzeyde tartışılmasına destek olabilmek için bu hikayelerden yola çıkarak bir araştırma raporu hazırlandı.
  • Projenin devamlılığını sağlamak amacıyla kadın toplulukları arasında bir dayanışma ağı kurulmak üzere ‘Önemsiyoruz’ girişimi ile birlikte atölyeler düzenlendi.
  • Yapılan atölyelerden yola çıkarak Topluluk İhtiyaç Analizi Araştırma Raporu hazırlandı. Asena Akan’ın destekleri ile kadınların kendi seslerinin de olduğu ‘Yaşamla Bir Oluyorum’ şarkısı Spotify, Youtube ve Itunes platformlarında ulaşılabilir hale getirildi.
  • Toplulukların birbirini tanımalarına, ürettikleri ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarına ve işbirliği yapmalarına altyapı sağlanması için açık kaynaklı bir harita oluşturuldu.
  • İklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri ile mücadele etme yöntemlerini destekleyerek, hali hazırda üretime başlayacak topluluklar için yol gösterici olmak amacıyla Adil ve İyi Uygulamalar Rehberi yayımlandı.

KAD.İM hakkında

Kadın ve İklim Projesi, kadın emeğine dayalı toplulukların iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle nasıl mücadele ettiğini tüm dünyayla paylaşmak ve bu grupları bir araya getirerek dayanışma ruhunu güçlendirmek amacıyla hayata geçirildi.

Mücadeleyi görünür kılmayı ve yayınlanacak akademik-bilimsel nitelikli makale ile çağdaş tartışmalara ve alanda yürütülecek çalışmalara kaynak oluşturmayı hedefleyen proje, 2019 yılının Aralık ayından beri yürütülen çalışmalarla daha adil bir ekonomi için ilham kaynağı olmayı başardı. Projenin uygulama zamanı 2021 Temmuz ayı itibari ile son buldu. Topluluklar arası iletişim ve dayanışma ise devam ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.