LGBTİ+Manşet

Darısı Türkiye’ye, Bosna-Hersek nefret suçları yasasını kabul etti

0

Bosna Hersek Parlamentosu, 23 Temmuz’da nefret suçları yasasını kabul etti. Ceza Kanunu’na göre, herhangi bir kişinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret saikiyle işlenmiş suçlar da ağırlaştırılmış cezaya tabi olacak.

Ömer Akpınar’ın Kaos GL’de yer alan haberine göre yasa, Bosna Hersek hükümetinin Nefret Söylemi ve Nefret Suçuyla Mücadele Koalisyonu’yla kurduğu ortaklığın sonucu hazırlandı. Koalisyonun kurucularından Sarajevo Open Center (SOC), aynı zamanda Kaos GL’nin oluşturduğu Bölgesel Ağ’ın bir üyesi.

SOC avukatı Vladana Vasić

SOC avukatı Vladana Vasić, nefret yasasıyla ilgili mücadelelerinin 2010 yılında başladığını; fakat Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelindiğini anlatıyor.

“Aralık 2012’de genç bir geyin nefret suçuna kurban gitmesi üzerine bütün kurumlarla bu yasanın gerekliliği üzerine irtibata geçtik. Sonrasında Parlamento, Bakanlığı kendisi harekete geçirdi.”

Eylül’de geçmesi beklenen yasanın birdenbire kabul edilmesi şaşkınlık yaratsa da, Vasić Bosna Hersekli LGBT’lerin hükümete ve sivil toplum örgütlerine güvenlerinin arttığını söylüyor.

Yasayla birlikte nefret suçlarında bir azalma olup olmadığını zaman gösterecek; fakat şu an için ülkedeki LGBT’ler kendi güvenliklerine dair önemli bir yasanın kabul edilmesinin sevincini yaşıyor.

(Kaos GL)

 

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.