Darısı Türkiye’ye, Bosna-Hersek nefret suçları yasasını kabul etti

Bosna Hersek Parlamentosu, 23 Temmuz’da nefret suçları yasasını kabul etti. Ceza Kanunu’na göre, herhangi bir kişinin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine yönelik nefret saikiyle işlenmiş suçlar da ağırlaştırılmış cezaya tabi olacak.

Ömer Akpınar’ın Kaos GL’de yer alan haberine göre yasa, Bosna Hersek hükümetinin Nefret Söylemi ve Nefret Suçuyla Mücadele Koalisyonu’yla kurduğu ortaklığın sonucu hazırlandı. Koalisyonun kurucularından Sarajevo Open Center (SOC), aynı zamanda Kaos GL’nin oluşturduğu Bölgesel Ağ’ın bir üyesi.

SOC avukatı Vladana Vasić

SOC avukatı Vladana Vasić, nefret yasasıyla ilgili mücadelelerinin 2010 yılında başladığını; fakat Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelindiğini anlatıyor.

“Aralık 2012’de genç bir geyin nefret suçuna kurban gitmesi üzerine bütün kurumlarla bu yasanın gerekliliği üzerine irtibata geçtik. Sonrasında Parlamento, Bakanlığı kendisi harekete geçirdi.”

Eylül’de geçmesi beklenen yasanın birdenbire kabul edilmesi şaşkınlık yaratsa da, Vasić Bosna Hersekli LGBT’lerin hükümete ve sivil toplum örgütlerine güvenlerinin arttığını söylüyor.

Yasayla birlikte nefret suçlarında bir azalma olup olmadığını zaman gösterecek; fakat şu an için ülkedeki LGBT’ler kendi güvenliklerine dair önemli bir yasanın kabul edilmesinin sevincini yaşıyor.

(Kaos GL)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR