Danıştay’ın Yırca kararı, “Zeytinlik alanda termik santral yapılamaz”

Soma Yırca’da Kolin Şirketler Grubu’nun kurmak istediği termik santralle ilgili köylülerin acele kamulaştırmaya karşı açtığı ve Danıştay’ın yürütmeyi durdurma verdiği kararın gerekçesinde söz konusu alanda termik santral yapılamayacağı belirtiliyor.

5 Yırca...

Danıştay 6. Dairesi’nin oy birliğiyle aldığı kararda Yırca köylülerinin uzun yıllardır zeytincilikle uğraşan ve zeytinciliğin kendilerinden sonraki kuşaklara aktarımı için çalışan kişiler olduğu belirtilerek şöyle deniyor:

“Termik santral yapılması amacı ile planlamaya konu edilemeyen ve bu amaçla kullanılmasına da izin verilmeyen alanda, kamu yararı kararı alınarak acele kamulaştırma yoluna gidilmesine mevzuata göre olanak bulunmadığından, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda hukuka uyarlılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, öngörülen koşullar oluştuğundan dava konusu bakanlar kurulu kararı ile acele idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına, oybirliği ile karar verildi.”

Deniz Bayram, Bu karar farklı; “Hem acele kamulaştırma yapamazsın hem de zeytinlik alanda termik yapamazsın” diyor

Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, bu kararın zeytin alanına termik santral yapılamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

“Bugüne kadarki acele kamulaştırma kararlarında mahkeme kamulaştırırsın ama acele kamulaştıramazsın derlerdi, ancak burada farklı bir durum var. Kararda, bu alanın zeytinlik alanı olduğu belirtilerek hem acele kamulaştırmaya karşı çıkılmış hem de termik santral yapılamayacağı belirtilmiş.”

Mahkeme bu karara itiraz hakkı bulunmadığını da kararda belirtiyor. Şu anda acele kamulaştırmanın iptaline karşı açılan davanın sonucu bekleniyor.

Köylülerin yıkıma karşı Eylül ayından beri süren direnişinin ardından 6 Kasım’da dozerler 6 bin zeytin ağaçlarını sökmüş, aynı gün akşam saatlerinde Danıştay 6. Dairesi’nın 28 Ekim’de aldığı yürütmeyi durdurma kararı Ulusal Yargı Ağı Sistemi’ne (UYAP) yüklenmişti.

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR