Yargıtay ve Danıştay’da köklü değişiklikler yapan yasaya Cumhurbaşkanı Gül onay verdi. Gül, yasayı 200 bin dosyanın zaman aşımına uğrama riski olduğu için onayladığını söyledi.
Türkiye’nin uzun süredir tartıştığı yüksek yargı düzenlemesinde son söz söylendi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı onayladı.
Yeni yasa, Yargıtay ile Danıştay’da daire ve üye sayısını düzenliyor.
Yasaya göre, Yargıtayda 32 olan daire sayısı 38’e, Danıştayda 13 olan daire sayısı 15’e çıkarılacak. Buna göre, Danıştay, 14’ü dava, biri idari daire olmak üzere 15 daireden oluşacak.
Yargıtay’ın üye sayısı 250’den 387’ye, Danıştaya da ise 95’ten 156’ya çıkarılıyor.
Düzenleme, Yargıtay ve Danıştay’ın bir dairesindeki iş yükü normal çalışma ile karşılanamayacak duruma gelmişse, işlerin başka bir daireye sevk edilebilmesinin de önü açılıyor. Yargıtay dairelerinde üye sayısı yeterliyse, bazı dosyalara iki heyet halinde de bakılabilecek.
Her dairede bir başkan ile yeteri kadar üye bulunacak. Heyetler, 1 başkan ve 4 üyenin katılımıyla toplanacak, salt çoğunlukla karar verecek. Sayının yeterli olması halinde birden fazla heyet oluşturulabilecek. Bu durumda
oluşturulan diğer heyetlere, heyette yer alan en kıdemli üye başkanlık edecek. Müzakereler gizli yapılacak.
Hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili olarak yaptıkları işlem, yürüttükleri faaliyet veya verdikleri her türlü kararlar nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. (Ntv)