Haritadaki fıstık yeşili alanlar ormanları, açık yeşil alanlar sulu tarım arazilerini, mavi çizgiyle belirtilen alan şirketin ruhsat alanını, kırmızı alan çizgisiyle belirtilen alan, atık depolama tesisi için ayrılan alanı gösteriyor. - Kaynak: Proje Dosyası
Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karaaydın köyünde CVK Maden İşletmeleri San. Ve Tic. A.Ş.’nin yapmak istediği ‘Kurşun, Çinko Bakır Flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi’ için yarın (25 Temmuz) halkın katılım toplantısı (HKT) yapılacak. Toplantı, Karaaydın köyü, Köy Kahvesi önünde saat 11.00’da gerçekleştirilecek.
Kalkım beldesindeki Karaaydın köyüne yapılmak istenen bu projenin bedeli ise 9 milyon 500 bin TL. Şirketin ÇED başvuru dosyasını ise Mitto Consultancy Danışmanlık A.Ş. hazırladı.
ÇED Başvuru dosyasında, mevcut durumda sahada işletilmekte olan flotasyon tesisi ile Atık Depolama Tesisi’nin (ADT) şahıs ve orman arazisinde yeraldığı belirtildi.
Mera ve orman arazisi olan ÇED alanının toplam 9.8 hektarı şahıs ve 2 hektarı ise orman arazisi.
Öte yandan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliğine göre proje, çok tehlikeli işyeri sınıfına giriyor.
Proje kapsamında oluşması muhtemel tehlikeli atıklar arasında cıva da dahil olmak üzere asbest gibi ‘boş basınçlı konteynerler dahil olmak üzere tehlikeli gözenekli katı yapı içeren metalik ambalajlar’ yer alıyor.
Proje dosyasına göre; bu atıklar projenin ömrü boyunca orman ve şahıs arazilerinin bulunduğu alanda yer alan atık depolama alanında biriktirilecek. Taşıma ise karayolu üzerinden yapılacak.
Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Karaaydın köyünde bulunan CVK Madencilik’e ait söz konusu kurşun madeni ocağında 2021’de meydana gelen olayda bir işçi göçük altında kalmıştı.
Olayın öncesinde de söz konusu maden ocağın iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda çeşitli olaylar yaşandığını belirten Kazdağları Ekoloji Platformu yönetimi şu açıklamayı yapmıştı:
“2017 yılında kasım ayında da aynı madende kaza meydana gelmiş ve madende yaşanan patlama ve göçük bir cana mal olmuştu. Denizli’den Yenice’ye madende çalışmak için gelen ve henüz 15 günlük işçi olan 39 yaşındaki Mustafa Aydoğdu patlamanın ardından göçük altında kalarak yaşamını yitirmişti.
CVK Madencilik A.Ş., söz konusu proje ile ilgili olarak kapasite artışına gitti ve Temmuz 2019’da ÇED süreci başlatmıştır. Projenin 29 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısına KEP bileşenimiz Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği katılarak, kapasite artışı ile ilgili itirazları dile getirmiştir.
EÇED duyuru sisteminden takip ettiğimiz kadarı ile tarih belirtilmeksizin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) duyurusu yapılmış ancak henüz ‘ÇED Nihai’ ya da ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmemiştir. Kapasite artışının ilerde yeni iş cinayetlerine davetiye çıkartacağı aşikardır.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…