DünyaManşet

Cumhuriyetçiler ABD Senatosu’nda çoğunluğu ele geçirdi

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde Cumhuriyetçi Parti, ara seçimlerde, Senato’da çoğunluğu ele geçirdi. Bu sonuçla, Başkan Barack Obama’nın Beyaz Saray’daki son iki yılının daha da zorlaşacağı belirtiliyor.

Ara seçimlerde milyonlarca seçmen 100 üyeli Senato’nun üçte birinden fazlası, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 36 eyalet valisini belirlemek için sandık başına gitti. 2010’dan bu yana Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler, Senato’da ise Demokratlar çoğunluktaydı.

15 us-senate...

Senato seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, Kuzey Carolina, Güney Dakota ve Batı Virginia’da kazandı. Parti, Alabama, Georgia, Kansas, Maine, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Güney Carolina ve Tennessee’de sandalyelerini korudu. Kentucky’de Demokrat aday Alison Lundergan Grimes’ı geçen Senato azınlık lideri Mitch McConnell, şimdi çoğunluk lideri olacak.

Cumhuriyetçilerin Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki halkimiyetlerini daha da pekiştirmeleri bekleniyor. McConnell, sonucun belli olmasından sonra yaptığı açıklamada, “Kaygılarınızı duydum. Onlar artık benim de kaygılarım. Bu seçim ben ya da rakibimden çok, artık halkın güvenmediği hükümetle ilgili bir seçimdi” dedi.

Senato hakimiyeti, Cumhuriyetçi Parti’ye 2016’daki başkanlık seçimleri öncesinde büyük avantaj kazandırmış olacak. Gözlemcilere göre Cumhuriyetçiler çoğunluğu ele geçirirek Obama yönetiminin son iki yılındaki icraatını tamamen kilitleme gücüne sahip oldu. Kamuoyu araştırmaları, Demokrat Başkan Barack Obama’nın halk desteğinin yüzde 40’ın altına indiğine işaret ediyor.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.