Kategoriler: ManşetTürkiye

Cumhuriyet davasında 2. gün

“Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla tutuklanan Cumhuriyet gazetesinin yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki dava, gözaltılardan 9 ay, iddianamenin hazırlanmasından 3 ay sonra bugün başladı. 12’si tutuklu 19 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün (25 Temmuz 2017) görülüyor.

“Sansürün kaldırılışı” ve “Basın Bayramı” olarak kutlanan 24 Temmuz’da görülen ilk duruşmada Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, köşe yazarı Kadri Gürsel ve gazetenin çizeri Musa Kart iddianamedeki suçlamalara yanıt verdi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun savunması ise, jandarmanın savunma evrakına el koyması dolayısıyla bugüne kaldı.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Almanya’da bulunan gazetenin eski yayın yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, gazetenin okur temsilcisi Güray Öz, gazetenin çizeri Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu üyesi avukat M. Kemal Güngör, Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık ve gazetenin köşe yazarlarından Hakan Kara, Aydın Engin ile Hikmet Çetinkaya’nın de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu’ndaki ‘anayasal düzene karşı suçlar’ ve Terörle Mücadele Kanunu’nun ceza artırımını öngören düzenlemesi kapsamında 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezaları isteniyor.

Bugünkü duruşma 10.30’da başladı. Duruşma başlamadan önce özel güvenlik görevlileriyle duruşmayı takip etmek isteyen yerli ve yabancı gazeteciler arasında gerginlik yaşandı. Yabancı gazetecilerin duruşmayı takip etme talebi üzerine bir güvenlik görevlisi, Türkiyeli vatandaşlara dönerek “Yabancıları alacağıma sizi alırım daha iyi” dedi. Güvenlik görevlisi, daha sonra “Sarı basın kartlı gazetecileri de almıyoruz, sadece adliye muhabirleri girebilir” ifadesini kullandı.

İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalar, cuma gününe dek devam edecek.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi
Etiketler: Cumhuriyetdava