ManşetTürkiye

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Biden’ın ‘Ermeni soykırımı’ ifadesine zamanı geldiğinde karşılık verilecek

0

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Joe Biden‘ın Ermeni Soykırımı’nı tanımasına karşı tepkisini “Açıklamayı tamamen reddediyoruz ve kınıyoruz” diyerek ifade etti. Kalın, Biden’ın ifadelerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu ve Ankara’nın ‘zamanı geldiğinde karşılık vereceğini’ söyledi.

“Önümüzdeki günler ve aylarda farklı şekillerde ve derecelerde karşılık verilecek” ifadelerini kullanan Kalın, ABD’nin İncirlik üssünü kullanımının kısıtlanıp kısıtlanmayacağı veya Türkiye’nin hangi adımları atacağı konusunda bilgi vermedi. Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kabine toplantısının ardından konu hakkında konuşacağını aktardı.

“ABD ile yapacağımız her şey, bu talihsiz ifadenin gölgesinde kalacak” diyen Kalın şunları söyledi:  “ABD Başkanı’nın 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklama son derece talihsiz, yersiz siyaseten ve hukuken sorumsuz bir açıklama. Ne dünü anlamamamıza ne bugünü ifade etmemize ve geleceği inşa etmemize hiçbir katkı sunmayan karar aldılar, tarihi gerçeklerle destelenmeyen kararı ilkesel bir duruş olarak tarif etmek mümkün değil.”

Neler yaşandı?

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları “soykırım” olarak tanımladı.

“Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz” cümleleriyle başladığı açıklamasında Biden, iki kez “soykırım” ifadesini kullandı.

İstanbul’dan “Konstantinapolis” olarak bahseden ABD Başkanı mesajında, “24 Nisan 1915’te Konstantinopolis’te Ermeni aydınları ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkililerince tutuklanmasıyla başlayarak 1,5 milyon Ermeni bir imha harekatı dahilinde sınırdışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü” dedi.

‘Asla tekrarlanmasın diye yapıyoruz’

Açıklamasında Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” tanımını da kullanan ABD Başkanı şöyle devam etti:

“Hayatta kalanların birçoğu dünyanın çeşitli yerlerinde yeni evler ve yeni hayatlar bulmak zorunda kaldı. Bu yerlerin arasında ABD de vardı. Kuvvet ve direnç ile Ermeni halkı ayakta kaldı ve toplumlarını tekrar inşa etti. Geride kalan yıllarda Ermeni göçmenler ABD’yi sayısız yönde zenginleştirdi, ancak atalarını bizim kıyılarımıza getiren trajediyi unutmadı. Hikayelerini onore ediyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi kabul ediyoruz. Bunu kimseyi suçlamak için değil ancak tarihin tekerrür etmediğinden emin olmak için yapıyoruz.

Bugün kaybettiklerimizi anarken gözlerimizi aynı zamanda geleceğe, çocuklarımız için inşa etmek istediğimiz dünyaya doğru dikelim. Bağnazlık ve hoşgörüsüzlük gibi kötülüklerle kirlenmemiş, insan haklarına saygı gösterildiği, tüm insanların hayatını haysiyet ve güvenlik içinde yürütebildiği bir dünyaya. Bütün insanlar için iyileşme ve uzlaşmanın peşinde olalım.

“Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onurlandırıyor.”

Erdoğan’dan tepki yok

Biden’den önceki ABD başkanları, Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması amacıyla 24 Nisan’da, 1915 olayları için “Ermeni soykırımı” yerine, “felaket” veya “tarihin karanlık dönemi” gibi ifadeler kullanmayı tercih ediyordu.

Biden’ın açıklaması Türkiye’de iktidar ve muhalefet cephesinde büyük tepkiye yol açarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bir açıklama gelmedi. Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi David Satterfield’ın Bakanlığa çağrıldığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan duyuruya göre, Büyükelçi Satterfield’a Türkiye’nin tepkilerini iletildi ve açıklama kınandı.

Joe Biden açıklamadan bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla aramıştı. Bu konuşmada, 24 Nisan açıklamasının gündeme geldiği   belirtiliyor.

Ermenistan‘ın istifa eden Başbakanı Nikol Paşinyan ve Ermeni diasporası ise açıklamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.