DoğaManşet

Cudi’deki İkizce deresi kömür karasına döndü

0

Şırnak’ın Cudi Dağı’nda aktif olan kömür ocaklarının bıraktığı tahliye suları merkeze bağlı İkizce Köyü’nden geçen İkizce Deresi’ni kapkara bir hale getirdi. Derenin üç yıl öncesine kadar içilen suyunun bugün bahçe sulamasında dahi kullanılamadığını söyleyen bölge halkı, ağaçlarının kuruduğunu anlatarak yetkililere çağrıda bulundu.

MA‘nın aktardığına göre, İkizce’de bulunan Divîn mezrasındaki arazisinde bahçe ekenlerden Ramazan Uysal, Cevizdüzü ‘nden doğan suyun Toptepe, İkizce, Silopi ve Zaho’ya kadar gittiğini anlattı: “Bahçelerde ekili mısır ve pamuklar bu nehrin suyu ile sulanıyor. Kömür ocakları kömürün tahliye sularını bu dereye veriyor. Hem bahçelerimiz bu su nedeniyle kuruyor hem de hayvanlarımız zarar görüyor. Bu sorunun çözümü için Toptepe ve İkizce muhtarlarıyla gidip kömür ocakları sahipleri ile görüştük, fakat bu sorunu çözemedik.” 

Yargıya taşındı ama henüz soruşturma yok

Mevcut durumu yargıya da taşıdıklarını ve dava açtıklarını belirten Uysal, henüz herhangi bir soruşturmanın açılmadığını ve beklemede kaldıklarını ifade etti. Uysal, “Ceviz, mısır, pamuk ve nar ağaçlarımız kurudu. Bu kömür ocaklarının sahipleri bu kirli tahliye sularını nehrin üstüne dökmekten vazgeçsinler. Bizler bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Üç yıl öncesinde olduğu gibi suların temizlenmesini ve içilecek seviyeye gelmesini istiyoruz” diye konuştu

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.