Covid-19’u atlatan gençlerin yüzde 85’inde en az dört nörolojik sorun görülüyor

ABD’li bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, yeni tip koronavirüsü hafif semptomlarla atlatan gençlerin, altı haftadan daha uzun bir süre boyunca en az dört nörolojik semptomu aynı anda yaşadığını ortaya koydu.

Northwestern Hastanesi’nden doktorlar Covid-19 hastalığını hafif semptomlarla geçiren kişilerin hastalığı atlatmasının ardından, hastalığı ağır semptomlarla atlatanlara kıyasla daha yüksek düzeyde nörolojik semptomlar yaşadıklarını keşfetti.

Beyin sisi, baş ağrısı, bulanık görme, depresyon…

NTV’nin aktardığına göre çalışmaya katılan hastaların yüzde 85’i “beyin sisi”, “tat veya koku kaybı”, “baş ağrısı” ve “bulanık görme” semptomlarından en az dördünü aynı anda yaşadığını bildirdi.

Ek olarak, hastaların yüzde 85’i yorgunluk, yüzde 47’si ise depresyon veya anksiyete gibi nörolojik olmayan semptomlar yaşadı.

Bununla birilikte, hastaların yaklaşık yarısı altı haftadan uzun süren bu semptomlar nedeniyle işe 10 gün ya da da uzun bir süre gidemediklerini aktardı.

‘Yaşam kalitelerini bozuyor’

Çalışmanın ortak yazarı ve nöro-bulaşıcı hastalıklar uzmanı Igor Koralnik, “Uzun Covid muhtemelen dünyadaki milyonlarca insanı etkiliyor ve çoğu kalıcı nörolojik semptomlar yaşıyor. Bazılarının ise yaşam kalitelerini önemli ölçüde bozan bilişsel işlev bozuklukları var” ifadelerini kullandı.

Araştırmanın yazarları, incelen hastaların yüzde 81’inde beyin sisi, yüzde 68’inde baş ağrısı, yüzde 60’ında uyuşma veya karıncalanma, yüzde 59’unda tat kaybı, yüzde 55’inde koku kaybı, yüzde 55’inde kas ağrısı, yüzde 47’sinde baş dönmesi, yüzde 30’unda bulanık görme ve yüzde 29’da kulaklarında çınlama görüldüğünü söyledi.

Bununla birlikte Koralnik, iyileşme hızının büyük ölçüde değiştiğini, bazı hastaların iki ay sonra, bir kısmının ise dokuz ay sonra iyileştiğini söyledi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi