DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Covid-19’a karşı ilk antikor tedavisi insanda deneniyor

0

Amerikalı ecza firması Eli Lilly, koronavirüs enfeksiyonuna karşı dünyada geliştirilen ilk antikor tedavisinin erken evre deneylerine başladığını açıkladı. Firma, dünya çapında 370 binden fazla can kaybına neden olan Covid-19’a karşı aşı, antiviral ilaç ve diğer tedavi yöntemleri geliştiren birkaç ilaç firması ve araştırma kurumundan biri.

Eli Lilly, yaptığı erken evre çalışmada hastaneye yatırılan hastaların tedaviyi ne ölçüde kaldırabildiğini ve tedavinin güvenli olup olmadığını değerlendireceklerini açıkladı. 

İlk sonuçlar Haziran ayı sonu

Firma tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarının Haziran ayı sonunda alınması bekleniyor.

LY-CoV555 adı verilen deneysel tedavi yöntemi, Eli Lilly’nin Mart ayında, merkezi Kanada’nın Vancouver kentinde bulunan AbCellera Biologics‘le kurduğu ortaklıkla geliştirildi. Tedavi, yeni tip koronavirüsünün taça da benzetilen çıkıntı şeklindeki protein yapısını doğrudan hedef alıyor ve bu proteinin insan hücrelerine kenetlenmesini engellemesi bekleniyor.  

Firma, antikor tedavisinin, ABD’de Corona enfeksiyonu geçirip iyileşen ilk hastalardan birinin kanından alınan numunede antikorun tespit edilmesinden sonra geliştirildiğini kaydetti.

Bir diğer ilacın klinik deneyleri de bu ay içinde

Eli Lilly, ilacın güvenli olduğunun belirlenmesi durumunda denemelerin bir sonraki evresine geçmeyi planlıyor. Bu evrede tedavi yöntemi, hastaneye yatırılmayan koronavirüs hastaları üzerinde test edilecek.

Rakip ilaç firması Regeneron Pharmacuticals Inc. ise kendi geliştirdiği antikor kokteylinin klinik deneylerine bu ay içinde başlamayı planladığını açıkladı. Firmanın hedefi, Ağustos ayı sonuna kadar yüz binlerce doz üretmek. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.