DünyaEkolojiManşet

Çöpler geldiği yere iade

0

Kanada ile Filipinler arasında, Duterte’nin ‘savaş açarız’ tehdidini de içeren diplomatik kriz sona erdi. Çöpler altı yıl sonra nihayet gönderildiği yere, Kanada’ya iade edildi.

Kanada ile Filipinler arasında diplomatik krize neden olan çöpler altı yıl sonra Kanada’ya iade edildi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yasadışı şekilde Manila Limanı’na bırakılan 2 bin 450 tonluk çöpün geri alınmaması halinde Kanada’ya savaş açabileceklerini açıklamış; Kanada’ya tanıdığı süre dolunca Filipinler’in Ottawa Büyükelçisi geri çağırmıştı.

Independent Türkçe’nin haberine göre, 2013-2014 yıllarında Kanada’dan Filipinler’e gemiyle gönderilen konteynerlerde, geri dönüşüme uygun plastik yerine binlerce ton evsel atık olduğu ortaya çıkmıştı. Kargonun içinde kirli bebek bezinden gazete kağıtlarına kadar birçok çeşit çöp bulunuyordu.

İki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getiren çöp krizi altı yıl sonra sonuçlandı. İade işlemi gerçekleşti ve konteynerleri taşıyan gemi Vancouver yakınlarındaki bir limana ulaştı. Çöpler enerjiye dönüştürülmek üzere yakılacak.

‘Bizi çöplüğe çevirdiler’

Filipinler’de yerel mahkeme,2016’da konteynerlerin Kanada’ya iade edilmesini kararlaştırmış, Ottowa gemiyi geri almayı kabul etse de Filipinler Devlet Başkanı’nın verdiği tarih geciktirilmişti.

Devlet Başkanı Duterte 25 Nisan’daki basın toplantısında “Bizi nasıl olup da bir çöplüğe çevirdiklerini aklım almıyor. Onlara karşı savaş açacağız. Haydi Kanada’yla savaşalım. Her halükarda üstelerinden gelebiliriz” diye konuşmuştu.

Filipinler’in çöp ile imtihanı

Okyanusu Koruma (Ocean Conservancy) tarafından 2015’te yayımlanan bir rapora göre, dünyadaki okyanuslara sızan plastik atığın yarısında çoğu Filipinler, Çin, Endonezya, Vietnam ve Tayland‘dan geliyor.

Statista‘nın yaptığı araştırma göre ise Filipinler okyanusları en fazla kirleten ilk üç ülke arasında yer alıyor. Geçen yıl Filipinler’in ünlü turizm merkezi Boracay Adası, çevre kirliliğine önlem amacıyla altı aylığına turizm faaliyetlerine kapatılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.