Çöpler geldiği yere iade

Kanada ile Filipinler arasında, Duterte’nin ‘savaş açarız’ tehdidini de içeren diplomatik kriz sona erdi. Çöpler altı yıl sonra nihayet gönderildiği yere, Kanada’ya iade edildi.

Kanada ile Filipinler arasında diplomatik krize neden olan çöpler altı yıl sonra Kanada’ya iade edildi. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, yasadışı şekilde Manila Limanı’na bırakılan 2 bin 450 tonluk çöpün geri alınmaması halinde Kanada’ya savaş açabileceklerini açıklamış; Kanada’ya tanıdığı süre dolunca Filipinler’in Ottawa Büyükelçisi geri çağırmıştı.

Independent Türkçe’nin haberine göre, 2013-2014 yıllarında Kanada’dan Filipinler’e gemiyle gönderilen konteynerlerde, geri dönüşüme uygun plastik yerine binlerce ton evsel atık olduğu ortaya çıkmıştı. Kargonun içinde kirli bebek bezinden gazete kağıtlarına kadar birçok çeşit çöp bulunuyordu.

İki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getiren çöp krizi altı yıl sonra sonuçlandı. İade işlemi gerçekleşti ve konteynerleri taşıyan gemi Vancouver yakınlarındaki bir limana ulaştı. Çöpler enerjiye dönüştürülmek üzere yakılacak.

‘Bizi çöplüğe çevirdiler’

Filipinler’de yerel mahkeme,2016’da konteynerlerin Kanada’ya iade edilmesini kararlaştırmış, Ottowa gemiyi geri almayı kabul etse de Filipinler Devlet Başkanı’nın verdiği tarih geciktirilmişti.

Devlet Başkanı Duterte 25 Nisan’daki basın toplantısında “Bizi nasıl olup da bir çöplüğe çevirdiklerini aklım almıyor. Onlara karşı savaş açacağız. Haydi Kanada’yla savaşalım. Her halükarda üstelerinden gelebiliriz” diye konuşmuştu.

Filipinler’in çöp ile imtihanı

Okyanusu Koruma (Ocean Conservancy) tarafından 2015’te yayımlanan bir rapora göre, dünyadaki okyanuslara sızan plastik atığın yarısında çoğu Filipinler, Çin, Endonezya, Vietnam ve Tayland‘dan geliyor.

Statista‘nın yaptığı araştırma göre ise Filipinler okyanusları en fazla kirleten ilk üç ülke arasında yer alıyor. Geçen yıl Filipinler’in ünlü turizm merkezi Boracay Adası, çevre kirliliğine önlem amacıyla altı aylığına turizm faaliyetlerine kapatılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR