Fotoğraf: Wikipedia
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇŞ) 29. Taraflar Konferansı‘na (COP29) bu yıl (2024) ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan, önümüzdeki 10 yıl içinde fosil yakıt üretimini üçte bir oranında arttırmayı planlıyor.
Kampanya grubu Global Witness’ın Rystad Energy analistlerinin verilerine göre, Azerbaycan dünyanın en büyük gaz sahalarından biri olan Hazar Denizi‘ndeki Şahdeniz gaz sahasına sahip ve ülkenin önümüzdeki 10 yıl içinde 411 milyar metreküp gaz çıkarması bekleniyor.
Bu süre, küresel liderlerin küresel ısınmayı sınırlamak istiyorlarsa fosil yakıt üretimini azaltmaları gereken kritik bir dönem olarak kabul ediliyor.
Guardian‘ın aktardığına göre, bu da, Birleşik Krallık‘ın yıllık karbon salımının iki katından fazla olan 781 milyon ton karbondioksit salımına yol açacak.
Rakamlar, Azerbaycan’ın mevcut gaz üretiminin yanı sıra geliştirilmesine onay verilen ve petrol ve gaz şirketleri tarafından değerlendirilen ancak henüz geliştirilmesine izin verilmeyen rezervlerinin analizine dayanıyor.
Bu rakamlar, Rusya‘nın yaklaşık iki yıl önce Ukrayna‘yı işgal etmesinin ardından Avrupa‘nın gaz arzında oluşan boşluğu doldurmayı uman, Türkiye ve Gürcistan‘a da gaz ihraç eden ülkenin yıllık gaz üretiminin, bu yıl tahmini 37 milyar metreküpten 2033 yılında 49 milyar metreküpe çıkabileceğini gösteriyor.
Geçtiğimiz ay Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkenin 2027 yılına kadar Avrupa‘ya gaz ihracatını iki katına çıkarma hedefine doğru “emin adımlarla ilerlediğini” söyledi.
Aliyev hükümeti geçtiğimiz hafta, Kasım 2024’te Bakü‘de yapılması planlanan COP29 iklim görüşmelerinin başkanlığına devlet petrol ve gaz şirketinin eski bir yöneticisini atadı.
Muhtar Babayev, petrol ve gaz şirketi SOCAR‘daki 26 yıllık kariyerinin ardından 2018 yılında Azerbaycan’ın Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak atandı.
Babayev atamasını eleştirenler, Sultan Al Jaber‘in geçen yıl Dubai‘de düzenlenen COP28 iklim zirvesine başkanlık etmek üzere, Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi‘nin CEO’su olarak atanmasıyla benzerlik buldu.
Global Witness’ın kıdemli kampanyacılarından Dominic Eagleton şunları söyledi:
İklim çöküşüne doğru hızla ilerlerken, şimdi de geleceğimizi, petrol devleri tarafından desteklenen ve gaz üretimini büyük ölçüde arttıran bir petro-devlet olan Azerbaycan’ın ellerine bırakmamız isteniyor. İklim politikalarının iklim liderleri tarafından yürütülmesine ihtiyacımız var, dünyayı petrol ve doğalgaza bağımlı tutmaktan çıkar sağlayan ülkeler tarafından değil.”
Climate Home News‘in haberine göre, 26 yıl boyunca Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR’da çalışan Babayev’in görevi, şirketin neden olduğu çevresel zararın boyutunu sınırlandırmaktı.
Babayev görüşmelere başkanlık ederken, Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yalçın Rafiyev de baş müzakereci olarak görev alacak.
Rafiyev iklim diplomasisinde yeni bir isim. COP26 ve COPp27 iklim görüşmelerine katılmadı ve aktif X (Twitter) hesabında altı yılı aşkın süredir iklim değişikliğinden sadece bir kez bahsetti.
Babayev, COP iklim müzakerelerine başkanlık eden 24’üncü erkek olacak.
Son dört yıldır üst üste erkeklerin başkan olarak seçildiği iklim müzakerelerinin başlamasından bu yana kadınlar yalnızca beş kez bu göreve seçildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…