Bakü’de görüşmeler sürerken, bügün dünyanın dört bir yanından dünya liderleri de G20 Zirvesi için Rio de Janeiro’da bir araya geldi. Gündemde, artan küresel gerginlikler ve yoksulluk gibi önemli konuların yanı sıra iklim değişikliği de yer alacak.
Fosil Yakıtların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması Girişimi‘nin küresel katılım direktörü Harjeet Singh, G20 ülkelerinin “tarihsel emisyonlarının gerçekliğine ve bununla birlikte gelen sorumluluğa sırt çeviremeyeceğini, kamu finansmanına trilyonlarca dolar ayırmaları gerektiğini” söyledi.
Zirve için Rio’ya geçen BM Genel Sekreteri António Guterres de Bakü’de tıkanan iklim görüşmeleri konusunda G20’ye ‘liderlik çağrısında bulundu: COP29’da başarılı bir sonuç almak henüz mümkün, ancak bunun için G20 ülkelerinden liderlik ve uzlaşma gerekecek.”
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da Rio’da Afrika’da yenilenebilir enerjiyi artırmak için ortak bir kampanya başlattı.
Von der Leyen, savunma grubu Global Citizen tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “2030 yılına kadar küresel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması, 10 milyar ton CO2 emisyonunun azaltılması anlamına gelecek” dedi.
Avrupa Birliği, iklim finansmanında dünyada en büyük katkıyı sağlayan ülke konumunda olup, bu finansmanın büyük kısmı çok taraflı fonlar aracılığıyla sağlanıyor.
Dünyanın en büyük kirleticisi olan Çin‘in Devlet Başkanı Şi Cinping ise G20’ye iklim değişikliğine karşı uluslararası iş birliğini artırma çağrısında bulundu. Şi, Brezilya’nın Folha de Sao Paulo gazetesinde yayımlanan yazısında, dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerinin “yeşil ve düşük karbonlu kalkınma, çevre koruma, enerji dönüşümü ve iklim değişikliğine yanıt” gibi alanlarda çabaları koordine etmesi; bunun için de Küresel Güney ülkelerine daha fazla fon, teknoloji ve kapasite geliştirme desteği sağlaması gerektiğini” yazdı.