[COP27] Kritik bakanlar toplantısı başladı: Yuvarlak masada neler var?

BM İklim Değişikliği Konferansı COP27‘deki delegeler, hem Paris Anlaşması’nın uygulanması hem de iklim eylemini hızlandırmak için kritik olan bir süreç olan ilk küresel stok sayımının ikinci teknik diyaloğunu tamamladı.

Geçen Cuma günü diyaloğun kapanışında konuşan BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Simon Stiell, stok sayımının sadece teknik bir egzersizden çok daha fazlası olduğunu vurguladı.

“Küresel stok sayımı bir hırs egzersizidir. Bu bir sorumluluk çalışmasıdır. Bu bir hızlanma egzersizi” dedi:

“Bu, her bir Tarafın pazarlıkta üzerine düşeni yaptığından, Paris Anlaşması’nın hedeflerini gerçekleştirmek için bir sonraki adımda nereye gitmeleri gerektiğini ve ne kadar hızlı hareket etmeleri gerektiğini bildiğinden emin olmayı amaçlayan bir alıştırmadır.”

Geçen hafta, hükümet delegeleri, gözlemciler ve uzmanlar, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için toplu olarak nerede ilerleme kaydettiklerini ve nerede ilerlemediklerini tartışmak için COP27’de bir dizi etkinliğe katıldı. Bu tartışmalar, ülkelerin Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşma azmini artırabilmeleri için doğru rotayı bulmaları için gerçekleşiyor.

Bu hafta sonuna kadar müzakereciler, hafta sonuna kadar üzerinde anlaşmaya varılacak bir taslak metin çıkarmaya çalışacak. Bugün COP27 başkanlığı, 2030 öncesi hedefle ilgili ilk yıllık üst düzey bakanlar yuvarlak masa toplantısını açtı.

Böylece, anlamlı azaltım eylemi ve uygulamada şeffaflık konseptiyle, 2020 yılına kadar ortaklaşa yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı verilmesi hedefinin ilerlemesi ve yerine getirilmesi konusunda Uzun Vadeli İklim Finansmanı konusunda beşinci Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyalogu başladı.

Bu, COP20, cop22, COP24 ve COP26’daki diyalogların devamı olacak.

2030 öncesi hedefle ilgili ilk yıllık üst düzey bakanlar yuvarlak masa toplantısı, azaltım hedefi ve uygulaması konusunda küresel yönün belirlenmesi ve küresel toplumu nasıl sağlam bir şekilde bu yolda ilerleyeceğine dair yolları tartışmak için bir platform.

Bu ilk yuvarlak masa, kritik bir zamanda gerçekleşiyor ve bu yıl yayınlanan en son IPCC raporu, 1.5 °C veya 2 °C hedeflerine ulaşılacaksa küresel GHG emisyonlarının 2025’ten önce zirveye ulaşması ( yani bu tarihten itibaren düşmeye başlaması) gerektiğinin altını çiziyor.

Bu nedenle, bu ilk  toplantının doğrudan 2023’ten başlayarak acil eylem için temel oluşturması zorunlu.

Masadaki sorular

Yıllardır konuşulduğu gibi elbette masanın en önemli konusu iklim adaleti. İklim krizinden adaletsiz şekilde etkilenen ülkelerin kayıp ve zararlarının tazmin edilmesi ve bu ülkelere verilecek mali destekler, COP27’de daha önce hiç olmadığı kadar gündemde. Bu toplantıda da delegeler, iklim fonları konusunda anlaşma sağlamak için toplanıyor.

BM’nin açıkladığı resmi programa göre taraf hükümetlerin bakanları, yuvarlak masadaki açık oturumda şu sorular üzerine müzakere yürütecek:

  • Hedefleri yükseltmek için fırsatlarneler?
  • Ulusal Katkı Beyanları’nın (NDC’lerin) uygulanmasını hızlandırmak ve hırsı artırmak için bu fırsatlardan nasıl yararlanabiliriz?
  • Tarafların azminin artmasıyla gerçekleşebilecek uygulama hızlanmasının önündeki engeller nelerdir?

Paris Anlaşması hedefine ulaşma yolundaki boşluğu kapatmak için gereken ölçekte ve hızda eylemi uygulayabilmemizi sağlamak için bu engelleri nasıl kaldırabiliriz?

  • NDC’lerin güncellenmesine ilişkin Paris Anlaşması’nın 4. Maddesinin 11. paragrafının operasyonel hale getirilmesi, bilim tarafından öngörülen ve yine anlaşmada  kararlaştırıldığı gibi hafifletme hedeflerine ulaşmak için tek başına yeterli midir? Paris Anlaşması’nın 4. Maddesinde, özellikle 5. paragrafında ve diğer ilgili Maddelerinde yer alan diğer unsurların operasyonel hale getirilmesi, hırsın arttırılması için gerekli sonuçların elde edilmesine nasıl katkıda bulunur?

  • Mevcut küresel ekonomik ve politik bağlamda, Tarafların sürdürülebilir kalkınma öncelikleri ve en yoksul ve en savunmasız kişilere yönelik hedeflenen destek ile uyumlu adil bir geçiş sağlarken, hafifletme hedefinin uygulamasını nasıl genişletebiliriz?
  • Bu yuvarlak masanın rolü ve hafifletme hedefini ve uygulamasını acilen büyütmek için çalışma programıyla bağlantısı olarak ne görüyorsunuz ve hedef ve uygulama gündemini ilerletmeye nasıl yardımcı olabilir?
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: COP27Yuvarlak masa