COP27Manşet

[COP27] ABD, iklim görüşmelerinin ‘devasa fosili’ ilan edildi

0
Fotoğraf: Ümit Şahin.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), iklim krizinden en çok etkilenen gelişmekte olan ülkelere destek sağlamadaki uzlaşmazlığını eleştiren kampanyacılar tarafından COP27 iklim görüşmelerinin “devasa fosili” olarak adlandırıldı. 

Dinozor gibi giyinmiş bir kişinin yer aldığı bir törenle açıklanan “ödül”, Uluslararası İklim Eylem Ağı tarafından iklim ilerlemesini engellediği varsayılan ülkeleri utandırmak için her yıl düzenlenen bir etkinlik.

 ABD, AB tarafından “geçici olarak” desteklenen ve ciddi iklim etkilerinden mustarip yoksul ülkelere finansman sağlayacak yeni bir “kayıp ve zarar” fonunun oluşturulmasını desteklemediği için bu yılki ünvanın sahibi oldu.

ABD iklim elçisi John Kerry,  ülkesinin önümüzdeki iki yıl boyunca bu fikri tartışmaya açık olduğunu, ancak devasa tarihsel emisyonlarının neden olduğu zararlar için herhangi bir sorumluluk üstlenme konusunda temkinli davrandığını söyledi.

Rusya ve Bolsanaro’ya ‘onursuzluk mansiyonu’

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nin enerji adaleti direktörü Jean Su, ödül ve ABD’nin tutumuyla ilgili “Ne yazık ki, ABD bu zirvede sözde iklim hırsını dinozor boyutunda bir ikiyüzlülükle takas etti” değerlendirmesi yaptı.

ABD’nin kayıp ve hasar finansmanını bloke etmekle kalmayıp Meksika Körfezi kıyısındaki yeni gaz altyapısını ilerlettiğini hatırlatan Su, “Cop27’nin bu kapanış saatlerinde ABD hâlâ bir kayıp ve hasar fonu taahhüdünde bulunabilir ve nihai metinde fosil yakıtın aşamalı olarak kaldırılması için baskı yapabilir” diye ekledi.

“Onursuzluk mansiyonu” (dishonorable mention) ise fosil yakıt lobicileriyle  büyük bir birlik oluşturduğu için Rusya‘ya ve görevden ayrılan Jair Bolsonaro hükümeti sırasında Brezilya‘nın neden olduğu “iklim felaketine” gitti. Bolsonaro’nun halefi Luiz İnacio Lula da Silva ise, Amazon‘daki ormansızlaştırmayı ortadan kaldırma vaatleri nedeniyle COP27’deki aktivistlerin sempatisini kazandı.

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.