Manşet

COP26 Başkanı Sharma: Dünya liderleri iklim hedeflerine uymuyor

Yazar:
Yeşil Gazete
Geçen kasım ayında Glasgow‘da düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) başkanlık eden Alok Sharma, zirveden altı ay sonra yaptığı değerlendirmede, dünya liderlerinin iklim hedeflerine ilişkin verdikleri sözleri yerine getirmediğini söyledi.

Zirvede iklim krizine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren bir anlaşma imzalanmıştı.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/cop26-anlasma-metninde-one-cikan-basliklar-neler/

Buna göre, kömür kullanımı aşamalı olarak azaltılacak, emisyon azaltma planları düzenli olarak gözden geçirilecek ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek verilecekti. Ancak zirveden sonra ülkelerin ilerlemelerini değerlendiren Sharma, bu sözlerin yerine getirilmediğini ve çalışmaların “acilen hızlanması gerektiğini” söyledi. 

Sharma şöyle konuştu:

“İklim krizinin önüne geçmek için vaktimiz azalıyor, sonuçları ise şimdiden büyük felaketlere neden oluyor. Tüm dünya liderlerinin verdikleri sözlerin boş olmadığını kanıtlamaları ve bu sözleri tutmaları gerekiyor.”

Rusya-Ukrayna savaşı iklim krizini geri plana itmemeli

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaliyle iklim krizinin manşetlerden düştüğünü ifade eden Sharma, “Glasgow’da üzerinde anlaşılanları uygulamak için daha kararlı şekilde davranılması gerektiğini” söyledi.Glasgow’da 1-12 Kasım 2021’de gerçekleştirilen COP26, küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlamak için dünya liderleri arasında bir uzlaşma sağlamayı amaçlıyordu. Ancak bilim insanları, ısınmanın bu düzeyde kalma ihtimalinin yüzde 6-10 arasında olduğunu belirtiyor, varılan tüm anlaşmaların yerine getirilmesi durumunda bile sıcaklığın 2 dereceye yaklaşacağı tahmin ediliyor.
İlgili haber: https://yesilgazete.org/yeni-analiz-cop26ya-ragmen-dunya-24-derecelik-isinmaya-gidiyor/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/dunya-meteoroloji-orgutu-dunya-kuresel-isinma-icin-tehlikeli-esige-bes-yil-icinde-gelebilir/

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporuna göre de  Glasgow’da varılan anlaşmaların yerine getirilmemesi durumunda bile dünya bu yüzyılda 3.2C ısınabilir.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/ipcc-3uncu-calisma-grubunun-raporu-aciklandi-1-5c-siniri-icin-firsat-penceresi-kapanmak-uzere/

Bilim insanları, “eşi benzeri görülmemiş sıcak dalgaları, fırtınalar ve ciddi su kıtlıklarına” yol açacağı uyarısında bulundukları bu durumun önüne geçmek için karbon salımlarının en geç 2025’e kadar zirveye ulaşıp bu tarihten sonra azaltım politikalarının yürürlüğe girmesi gerekiyor. 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024