İfade ÖzgürlüğüKentManşet

Çocuklara İstanbul soruldu: Sesi trafik, kokusu egzoz… Birileri inşaat yapanları durdursun artık!

0

İstanbul Kent Konseyi’nin  çocukların kentin gelişim sürecine aktif olarak katılımlarını sağlamak amacıyla İnformel Eğitim-çocukistanbul işbirliği ile hayata geçirdiği İstanbul Çocuklara Soruyor Projesi nin çıktıları raporlaştırıldı.

Projeye İstanbul’un her bölgesinden 6 bin 601 çocuğun yanı sıra aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bölüm ve birimlerinin, ilçe belediye ve kent konseylerinin, STK’ların, müzelerin, kütüphanelerin ve eğitim kurumlarının bulunduğu 52 paydaşın katılımı ile gerçekleşen projede

“Benim için İstanbul” başlığı altında çocuklar, İstanbul’un beğendikleri, gurur duydukları, önem verdikleri özelliklerine “madalya” verdi ve onarılmasını istediği konular için “bakım ustası” olarak öneri sundu.

İstanbul rne renk? sorusuna çocukların verdiği  binlerce yanıt arasında mavi yüzde 28 ile birinci olurken ve gri de yüzde 22 ile ikinci sıraya yerleşti.

Özellikle 12-14 yaş grubu, İstanbul’u ağırlıklı olarak gri ile tanımladı.

İstanbul’un sesi trafik, kokusu egzoz…

Her üç çocuktan biri (toplamın yüzde 39’u), ‘İstanbul’un sesi ne?’ sorusuna , “İstanbul’un sesi trafik sesidir” dedi. Bunu yüzde 28 ile “Kuş, martı,
hayvan, kedi ve köpek sesi” yanıtı takip etti.

Yaş arttıkça “Doğa sesleri” başlığındaki tanımların, “Gürültü kirliliği” tanımları ile yer değiştirdiği saptandı.

Çocukların İstanbul ile özdeşleştirdikleri kokular gruplandırıldığında ise ilk sırayı yüzde 26 ile “Egzoz, Mazot, Benzin” kokusu aldı.

Buna, sıklıkla yine egzoz ile özdeşleştirdikleri, fabrika, soba dumanı olarak da tanımladıkları “Kötü Koku/ Duman Kokusu” kokusu da eklendiğinde (%6) yaklaşık her üç çocuktan birinin (yüzde 32 ile) “İstanbul egzoz ve duman kokuyor” (%32) dediği görüldü. Ardından yüzde 26’lık bir oranla “ağaç, ot, çiçek” ve “doğa” kokusu geldi.

İstanbul deyince: Galata Kulesi, trafik, kalabalık

Çocuklara “İstanbul deyince aklına ilk ne geliyor? diye de soruldu:

Akıllarına ilk gelen 15 çağrışım içinde İstanbul’un sembolleri olan “Galata Kulesi ve Kız Kulesi” yüzde 9 ile ilk sırada yer alırken, ve hemen ardından yüzde 8 ve yüzde 7’lik oranlarla “Trafik” ve “Kalabalık” geldi.

Alınan cevaplar sonucunda raporda, çocukların İstanbul algısının “çelişkili ve karmaşık” olduğu belirtildi.

Buna göre çocuklar, bir yandan rengi, sesi, kokusu ve güzellikleriyle yaşadıkları kentin doğasını öne çıkarırken; diğer yandan yoğun bir şekilde kalabalığına, gürültüsüne, kendilerini kuşatan bina yığınlarına, trafiğine, egzoz ve duman kokusuna işaret etti.

En çok kentin tarihi ve mimari eserlerini, denizi ve sahillerini, Kız Kulesi-Galata Kulesi’ni, yeşil alanları çocuklardan “ödül” alırken, iyileştirilmesi gerektiği konusunda birleşilen 9 konu başlığında ve alt başlıklarından birincisi ‘Doğa ve Çevre’ oldu.

Çocukların birinci isteği: Yeşil

Çevre kirliliği , hava kirliliği, deniz kirliliği, yeşil alanlar, küresel ısınma, orman yangınları…

“Doğa ve Çevre” çocukların hem en çok “ödüllendirdiği” aynı zamanda çocukların en fazla soruna işaret ettikleri ve buna paralel olarak en fazla “çözüm önerisi” geliştirdikleri başlık olarak ilk sırada yer alıyor.

“İstanbul’da bakıma alınması, iyileştirilmesi gereken, sorun olarak gördüğünüz şeyler nelerdir” diye sorulduğunda, her üç çocuktan en az
biri (yüzde 35,7) doğa ve çevre bağlantılı sorunlara işaret ediyor.

Aşırı gösterişli binalar niye yapılıyor?

Çocukların, evler ve binalar arasındaki boşlukların, okul bahçelerinin ve çevresinin, kaldırım kenarlarının, otobüs duraklarının ağaçlandırılması; rastgele ağaç kesiminin önlenmesi için belediyenin tedbirler alması, ağaçlık alanların kamera ile izlenmesi, izinsiz ağaç kesilmesinin yasaklanması vekesenlere ağır para cezası uygulanması gibi istekleri var.

Elektrikli araba ya da toplu taşıma

 

Tüm yaş gruplarında “Trafik” sorununun çok önemli bir gündem olduğu görüldü.

Çocuklar bisiklet yollarının ve toplu taşımanın artırılmasını ve iklim krizine çözüm için fosil yakıtlı araçların terk edilmesini talep ediyor.

 

 

Proje çıktıları İstanbul Çocuk Strateji Belgesi’ne kaynaklık etmesi ve ikinci aşamada yine çocuklar ile İBB’nin ilgili bölüm ve birimlerinin bir araya getirilmesi planlanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.