Manşet

Çocuklar, yetişkinlere göre daha az ‘türcü’

Yazar:
Yeşil Gazete

Türcülüğün Gelişimi: Hayvanlara Ahlaki Bakışın Değişiminde Yaş Faktörü isimli araştırmaya göre genç yetişkinler ve yetişkinlerle karşılaştırıldığında çocukların, çiftlik hayvanlarını evcil hayvanlara göre yiyecek olarak sınıflandırma olasılıkları daha düşük.

Çiftlik hayvanlarına daha iyi davranılması  gerektiğini düşünen çocuklar, et ve hayvansal ürünleri yemeyi de ahlaki açıdan daha az kabul edilebilir buluyor.

9-11 yaş arası çocuklar, 18-21 yaş arası gençler ve 29-29 yaş arası yetişkinlerden oluşan 479 kişilik bir grup üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda, “Bu bulgular, bir hayvanın değerine ilişkin ahlaki görüşümüzde yaşa bağlı önemli farklılıklar olduğunu ve bunun yaşam süresi boyunca sosyal olarak inşa edildiğini belirtiyor” denildi.

İnsanların hayvanlarla ilişkisi etik ikilemle dolu

Araştırmada çok terimli bir lojistik regresyon yerine (çiftlik hayvanı kategorizasyonunu yaşa göre yiyecek, evcil hayvan veya nesne ile karşılaştırmak)  ikili bir lojistik regresyon kullanıldı (gıda olan çiftlik hayvanı kategorizasyonuna karşı evcil hayvan kategorizasyonu) ve yaş faktörünün bu algıyı nasıl değiştirdiği incelendi.

Genç yetişkinler ve yetişkinler, köpeklerin ve insanların domuzlardan daha iyi muamele görmesi gerektiğini düşünürken çocuklar domuzların insanlardan veya köpeklerden farklı muamele görmemesi gerektiğini belirtti.

Araştırmanın tartışma kısmında şu ifadelere de yer verildi:

“İnsanın hayvanlarla ilişkisi etik olarak ikilmele doludur. Bazı hayvanlar sevilen ev arkadaşlarıdır, diğerleri ise ekonomik fayda için fabrika çiftliklerinde tutulur. Bu yargılar büyük ölçüde türlere bağlıdır: Köpekler bizim dostumuzdur ve domuzlar besindir.”

Araştırmada çocuklar, yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha az türcü eğilim gösterdi. Sadece tür üyeliğine dayalı olarak bireyler için ahlaki değer atfetme eğilimleri daha düşük.”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024