ManşetHayvan Hakları

Çocuklar, yetişkinlere göre daha az ‘türcü’

0
Görsel: Abolisyonist Vegan

Türcülüğün Gelişimi: Hayvanlara Ahlaki Bakışın Değişiminde Yaş Faktörü isimli araştırmaya göre genç yetişkinler ve yetişkinlerle karşılaştırıldığında çocukların, çiftlik hayvanlarını evcil hayvanlara göre yiyecek olarak sınıflandırma olasılıkları daha düşük.

Çiftlik hayvanlarına daha iyi davranılması  gerektiğini düşünen çocuklar, et ve hayvansal ürünleri yemeyi de ahlaki açıdan daha az kabul edilebilir buluyor.

9-11 yaş arası çocuklar, 18-21 yaş arası gençler ve 29-29 yaş arası yetişkinlerden oluşan 479 kişilik bir grup üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda, “Bu bulgular, bir hayvanın değerine ilişkin ahlaki görüşümüzde yaşa bağlı önemli farklılıklar olduğunu ve bunun yaşam süresi boyunca sosyal olarak inşa edildiğini belirtiyor” denildi.

İnsanların hayvanlarla ilişkisi etik ikilemle dolu

Araştırmada çok terimli bir lojistik regresyon yerine (çiftlik hayvanı kategorizasyonunu yaşa göre yiyecek, evcil hayvan veya nesne ile karşılaştırmak)  ikili bir lojistik regresyon kullanıldı (gıda olan çiftlik hayvanı kategorizasyonuna karşı evcil hayvan kategorizasyonu) ve yaş faktörünün bu algıyı nasıl değiştirdiği incelendi.

Genç yetişkinler ve yetişkinler, köpeklerin ve insanların domuzlardan daha iyi muamele görmesi gerektiğini düşünürken çocuklar domuzların insanlardan veya köpeklerden farklı muamele görmemesi gerektiğini belirtti.

Araştırmanın tartışma kısmında şu ifadelere de yer verildi:

“İnsanın hayvanlarla ilişkisi etik olarak ikilmele doludur. Bazı hayvanlar sevilen ev arkadaşlarıdır, diğerleri ise ekonomik fayda için fabrika çiftliklerinde tutulur. Bu yargılar büyük ölçüde türlere bağlıdır: Köpekler bizim dostumuzdur ve domuzlar besindir.”

Araştırmada çocuklar, yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha az türcü eğilim gösterdi. Sadece tür üyeliğine dayalı olarak bireyler için ahlaki değer atfetme eğilimleri daha düşük.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.