Hafta Sonu

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Hayal kurmak mühim, çünkü neden olmasın?

Alışıldık bir soru: Büyüyünce ne olacaksın?

Çocukken bize en çok yöneltilen soruların da kendi kafamızı en çok kurcalayan soruların da başını büyüyünce ne olmak olmak istediğimiz çekiyordu. Biz ise bir gün doktor, bir gün avukat, bir diğer gün öğretmen olmak istediğimize karar veriyorduk.

Alışılmadık bir hayal: Büyüyünce nehir olmak isteyen Abel

Nehir Çocuk‘un ana kahramanı Abel‘ın hayali ise hiç de genelgeçer değil: O nehir olmak istiyor. Bunu duyurduğunda ise arkadaşları ona hep bir ağızdan, “İmkansız hayaller yasaktır,” diyor. Abel’i hayalinden caydırmaya baş koymuş itirazlar sayfalar üzerinde birikiyor. Fakat Abel, insan merkezci bir bakışla yaklaşmıyor nehir olmaya. Bu yüzden hayır, hep hareket etmek onu yormayacak çünkü kendini akıntılarına bırakması yetecek. Hayır, yalnız da kalmayacak, aksine balıklarla, yengeçlerle hatta belki de deniz kızlarıyla arkadaş olacak.

Bazen tek bir ‘tuhaf’ hayal yeter

Nehir olmak Abel’e kötü hiçbir şey yapmaz ama insanlar nehirlere, doğaya yapar. Ve arkadaşları bunu Abel’e hatırlattığında bu defa verecek bir cevabı yoktur onun. Gerçi hemen yüzümüzü karartmaya da gerek yoktur çünkü belki de bu acı gerçeğin üstesinden gelip  geleceği dönüştürecek olan Abel’in arkadaşlarıdır!

İllüstratör Ève Gentilhomme, açık mavi bir arka planın üzerinde yer alan devinim halindeki  koyu mavi bir şeritle hikâyeyi sayfa sayfa ilerletiyor. Renklerin capcanlı, resimsel öğelerin ise kütlesel şekilde kullanıldığı bu kitapta tipografi de tekdüze değil: Abel’in hayalleri için el yazısı gibi kişisel bir yazı tipi tercih edilmiş.

Kitabın sonunda yazar Cécile Elma Roger, pek çok kişiyi etkilemek için tek bir kişinin tek bir “tuhaf” hayal kurmasının yeterli olduğunu hatırlatıyor. Hayal kurmak mühim çünkü “neden olmasın.”

Künye

Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları
Yazar: Cécile Elma Roger
Çeviren: Göyçen Gülce Karagöz

Cécile Elma Roger, yayıncılık alanında eğitimini tamamladıktan sonra oyunculuk eğitimi almak için Paris’e yerleşti. 2019’da çocukların dünyasına adım attı ve ilk çocuk kitapları yayımlandı. Aynı zamanda oyuncu olan yazar, çocuklar için yazmaya devam ediyor ve çeşitli etkinliklerde okuma yapıyor.

Ève Gentilhomme, illüstratör ve grafik tasarımcı. Görsel iletişim, ardından güzel sanatlar ve son olarak sanat yönetmenliği üzerine eğitim aldıktan sonra çocuk kitaplarıyla tanıştı. 2018’den beri çocuk kitapları tasarlıyor ve resimliyor.