Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.
Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz
Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.
***
Değirmenler Vadisi, “birbirine benzeyen” erkeklerin, kadınların ve çocukların yaşadığı bir yerdir. Bir gün herşeyi kusursuz yapan “Makineler” oraya gelir ve insanlar adına herşeyi yapmaya başlarlar. Hayal kurmalarına bile gerek kalmayan insanlar istedikleri herşeye bir tuşla ulaşırlar. Zamanla vadiye adını veren rüzgarla çalışan değirmenler unutulur, rüzgar bir daha o vadiden hiç esmez.
Köyün terzisi Anna bu duruma çok üzülür çünkü herşeyi mükemmel yapan makineler yüzünden hiçbir işi kalmaz. Anna “ denizlerden danteller işlediğini, yıldızlardan düğmeler diktiğini, bulutlardan montlar yaptığını hayal ettiği” günleri özlemektedir. Bir gece makineler tüm halkı uyuttuğunda, Anna hayal etmeyi unutmayan bir başka kişiyle karşılaşır. Aslında bir dev olan Bay- Kuş takma kanatları ile uçmayı hayal etmektedir. Anna yalnız olmadığını öğrenince umutlanır. Makineler gelmeden önce insanların gerçekleşmesini diledikleri şeyleri fısıldadıkları yer olan “Püf Çiçeği Bahçesi” ne gidip bir püf çiçeğini üfleyerek Bay- Kuş’ un uçmasına yarayan bir kıyafet dikebilmeyi diler…
Arjantinli yazar Noelia Blanco’nun yazıp Valeria Docampo’ nun büyüleyici resimleriyle süslediği Değirmenler Vadisi her koşula rağmen düşlemenin ve bir hedefe ulaşmak için harcanan emeğin önemini doğa üzerinden ilişkilendirerek verir. Teknolojik hayatın getirileri ile emeğe duyulan saygının azalması ve doğa katliamlarının artmasını alt metinlerle zarif bir şekilde işler. Makinelerle kuşatılan insanların doğaya ve düşe dönmeleri gerekliliğini savunur.
Hikayenin sonunda Anna’nın dileği gerçekleşir mi, rüzgarlar geri gelir mi? Değirmenler çalışmaya, insanlar hayal kurmaya yeniden başlar mı? Tüm bunların cevabını Değirmenler Vadisi’ nde okurken bir püf çiçeğinin rüzgarla uçuşan tüylerini izler, hayatın canlılığıyla gözlerimiz kamaşır ve unuttuğumuz hayal kurma yetimiz canlanır.
Püffff…
Yazan: Noelia Blanco
Resimleyen: Valeria Docampo
Çeviren: Gülce Göycen Karagöz
Yayınevi: Abm Yayınevi
Sayfa Sayısı: 40
6 +
Eda Uysal
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…