Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.
Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.
***
Canavar! Canavar? Alışılmışın dışında bir çocuk kitabı. Bu kitabı ‘Yeşil Kitaplar’ kapsamında sizlere tanıtmamın sebebi, içerdiği mesaj değil, hikayenin ormandaki hayvanlar arasında geçiyor olması. Onu alışılmışın dışında kılan şey ise, kitabın hikayeyi önce okura yazdırması.
Kitabın ilk yarısında hikayeye yalnızca illüstrasyonlar eşlik ediyor. İllüstrasyonlar mürekkeple çizilmiş, siyah-beyaz, yine çocuk kitaplarında alışık olduğumuz tarzın dışında. Bir çocuk kitabının renksiz de resimlenebileceğini gösteriyor bize Shin. Çizimler öyle detaylı ve özenli ki, çocuklar kitabın tek sayfasına bile dalıp giderek dakikalarca Shin’in yarattığı ormanın derinliklerinde kaybolabilir. Hem kim bilir, belki çocuklar bu kitabı okuduktan sonra kendileri renklendirmek isteyecektir?
Kitabın ikinci yarısında ise asıl hikaye başlıyor. Oldukça güzel bir hikaye, içinde empatiyi, korkuları, dedikoduları, en sonunda da şaşırtıcı bir sürprizi içeren. Mesaj oldukça sade ve net; kişi, kendinden bilir işi. Hikayede; bize anlatılan her şeyi kendimizden yola çıkarak algıladığımızı fakat gerçeğin hiç de öyle olmayabileceğini anlıyoruz.
Hikayeyi okurken kitabın ilk yarısında aklımızda canlandırdığımız şekline uyup uymadığına bakıyoruz. Bu da aslında kitabın ana mesajıyla örtüşüyor. Acaba gerçek hikaye, bizim düşündüğümüz gibi mi?
Kitabın basımını, boyutunu, kağıt ve kapak kalitesini ayrıca beğendim. Özenle hazırlanarak basılmış, çok eğlenceli bir kitap Canavar? Canavar! Küçük büyük herkese tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Gonca Mine Çelik
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…