Doğa MücadelesiManşetTürkiye

ÇMO’dan AKP’li Kaya’ya Gaziemir yanıtı: Yavuz hırsız gibi…

0

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, halen tespit edilen radyoaktif atıkların  temizlenmediği Aslan Avcı Kurşun Fabrikası için AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Çevre Mühendisleri Odası ve belediyeyi suçladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nca lisans verilen fabrika alanında 2007’de radyoaktif atık tespit edilmiş, 2011’de olay basına yansımıştı. “İzmir’in Çernobi”i olarak anılan alanda aradan geçen 14 yıllık süreçte herhangi bir gelişme yaşanmadı, atıklar ise çevre ve halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

AKP’li vekil Kaya ise katıldığı bir Tv programında konuyla ilgili TMMOB Çevre Mühendisleri Odası‘nı hedef alarak, “Kirletene bakmıyorlar, belediye izin vermiş bize soruyorlar, hep birlikte halt yiyorlar” dedi.

Oda ise Kaya’nın yanlış ve eksik bilgilendirmede bulunulduğu gerekçesiyle yazılı bir açıklama yaparak şu ifadelere yer verdi:

“AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya tarafından 23.08.2021 tarihinde katıldığı bir TV programında paylaşılan kente ve Gaziemir süreci ile ilgili Odamıza yönelik değerlendirmeleri tarafımızca da takip edilmiştir. Mesleği gereği hukuk ve mevzuat bilgisine hakim olması beklenen kentimiz milletvekilinin söz konusu programda kente dair değerlendirmeleri ve kamuoyuna yönelik yaptığı bilgilendirmelerdeki yanlış ve eksik hususlar nedeni ile Gaziemir süreci konusunda öncelikle kendisine ve sonrasında kamuoyuna bir kez daha bilgilendirme yapma gereği duyulmuştur”

‘Lisansı Çevre Bakanlığı verdi, sonuçları da onun sorumluluğunda’

Gaziemir’de yaşanan sürecin 2002 yılından bu yana iktidarın kamusal denetim ve sorumluluktan uzak çevre politikasının yansıması olduğu vurgulanan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumlulukları şu maddelerle özetlendi:

  • Dönemin Çevre Orman Bakanlığı tarafından söz konusu tesise, gerekli teknik inceleme ve uygunluk değerlendirmeleri yapılarak, 2007 yılında Çevre Mevzuatı ve ilgili yönetmelik hükümleri kapsamında Geri Kazanım Lisansı verilmiştir. Çevre Mevzuatı’na göre geri kazanım lisansı verilen işletmelerin uygunluğu, denetimi bugünkü adı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğundadır.
  • Çevre Bakanlığı’ndan lisans almış bir geri kazanım tesisinde atık bertarafına yönelik denetim, izleme ve uygulama yetkisi Çevre Bakanlığı sorumluluğundadır.
  • 2007 yılında tesiste yapılan denetimde tespit edilen tehlikeli ve radyoaktif atıklar ile ilgili süreç kamuoyundan gizlenmiştir.
  • Kamuoyunun haberdar olduğu 2011 yılından itibaren Çevre Bakanlığı tarafından alanın temizlenmesine yönelik çalışmaların yapılacağı belirtilmiş, süreçler yürütülmüş, bugüne geldiğimiz 14 yılda alanın temizlenmesi ve sürecin tüm sorumluların tespitine yönelik çalışma yapılmamıştır.
  • Radyoaktif ve tehlikeli atıkların üzeri toprak ile örtülerek çevre ve halk sağlığına zarar vermediği ifadesi yanlıştır. Alana yönelik Çevre Bakanlığı tarafından hazırlatılan raporlarda; alanda toprak ve su kalitesindeki radyoaktif ve ağır metal kirliliği analizler ile belirtilmiştir.
  • Alanın temizlenmesi, ilgili süreçlerin yürütülmesi ve bedelinin kirletenden tahsil edilmesi ve gereğinin yapılması Çevre Bakanlığı sorumluluğundadır.
  • Firma sahiplerinin alanı temizlemesi için 14 yıldır beklendiği, ancak firmanın temizlemediği ifadesi Bakanlık ve sorumlu kurumların görevlerini yapmadığı, yönetemediklerinin itirafıdır.
  • Gaziemir süreci sadece alanında bulunan kirlilik değildir. Ülkeye girişi yasak olan, nükleer kaynaklı atıkların kimler tarafından, hangi yollarla getirildiğinin, kaynağının, sorumlularının tespiti ve gereğinin yapılması Çevre Bakanlığı ile birlikte ilgili, yetkili tüm bakanlıkların görevi nihayetinden iktidarın görevi ve sorumluluğudur.”

‘Kullanılan ifadeler yavuz hırsız misali’

Kaya’nın söylemlerine de değinilen açıklamada şöyle denildi:

“Program kapsamında Atilla Kaya tarafından; “kirletene bakmıyorlar, Belediye izin vermiş bize soruyorlar, hep birlikte halt yiyorlar gibi ifadeler kullanılmıştır. Kentimizin milletvekili ve aynı zamanda bir hukukçu olan kendisine; kusur, ceza, kamusal denetim, yetki ve sorumluluk kavramlarını bir kez daha hatırlatmayı görev sayıyoruz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.