Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Artvin‘de yapılması planlanan Salınbaş altın madeni projesinin şehir üzerindeki ekolojik etkilerinin değerlendirildiği bir söyleşide projenin “geri dönüşü olmayan bir ekolojik yıkım projesi” olduğunu belirtti.
ÇMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyelerinden Hakan Tekin, 8 Nisan’da Artvin’de düzenlenen söyleşide, 2’nci Cerattepe olarak adlandırılan Salınbaş Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi, Atık Depolama Tesisi Projesi‘nin Artvin ile Ardanuç arasındaki en güzel yaylaları kapsadığını ve 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni planına aykırı olduğunu vurguladı.
Tekin, bölgenin yağış rejimi, yüzde 20 üzerindeki eğimi ve şiddetli-çok şiddetli su erozyonuna maruz bir bölge olarak sınıflandırılmasından dolayı siyanürlü açık ocak işletmesi ile başta Gümüşhane ve Köseler Köyü ile Deriner Barajı olmak üzere proje alanı çevresinin büyük bir tehdit altına gireceğini ifade etti.
Söyleşinin devamında genel anlamda projenin olumlu bir yönü bulunmadığı ve risklerle dolu, yaşamın bazı yönlerini olumsuz etkilerken, bazı kısımlarını ise kesinlikle yok edecek bir proje olduğu dile getirildi.
Bu nedenle projenin kabul edilebilir bir olamayacağı ve projeden vazgeçilmesi gerektiği vurgulanarak daha önce yapılan tahribatların bölge halkının görüşleri doğrultusunda onarılması gerektiği belirtildi.
Artvin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, projeye ilişkin 13 Nisan 2023 tarihinde yapılması planlanan Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım Toplantısı‘nın ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.
Tesis için 28 Mayıs 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED Olumlu” kararı verilmiş ve 16 hektar alan tahsis edilmişti. O dönemki ÇED raporunda toplam üretimi 300 bin ton idi.
Ancak mevcut ÇED süreci 602 hektarın üzerinde bir alan için yürütülüyor. Projenin 22 yıl sürmesi bekleniyor. Tesisin sahibi ise Pontid Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Bu şirket 14 Ocak 2021’de Özaltın İnşaat ve Sanayi A.Ş. tarafından devralınıyor. Özaltın İnşaat ise muhalif kesimin “beşli çete” olarak tanımladığı şirketlerden biri olan Cengiz İnşaat ile adı sıkça birlikte anılan bir şirket.
ÇED süreci şu anda halkın katılım toplantısına kadar yürütülmüş durumda ancak 13 Nisan 11.00’da gerçekleşmesi beklenen toplantı da ertelenmiş oldu.
2012’de tesisin atık deposu yoktu. Ancak son projede atık deposu isteniyor ve hacim 12,7 milyon metreküp olarak planlanıyor. 2012’de verilen izin süresi de artarak 22 yıllık bir sürece evrildi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…