Dünyaİfade ÖzgürlüğüKoronavirüs SalgınıManşet

Çinli gazeteci, koronavirüsle ilgili yayın yaptığı için toplumu karıştırmakla suçlanıyor

0

Koronavirüs salgınının dünyaya yayıldığı Çin’in Wuhan kentinde salgınla ilgili yayınlar yapan Çinli gazeteci Zhan Zhang, “toplumda karışıklık yaratmakla” suçlanıyor.

Haber, Çinli yetkililerin Pekin’deki ikinci koronavirüs dalgasının büyük ölçüde kontrol altına alındığını duyurmasının ardından geldi. Zhang’ın babası, South China Morning Post gazetesine konuşarak, polisin cuma günü kendisine, kızının Şanghay şehrinde gözaltına alındığını bildirdiğini söyledi. Zhang’ın tutukluluğunun, Şanghay’ın Pudong bölgesindeki savcılar tarafından onaylandığı kaydedildi.

Zhang’ın 15 Mayıs’ta tutuklandığına dair daha önce Çin medyasında haberler çıkmış, ancak bu bilgi polis tarafından resmen doğrulanmamıştı.

İlk gazeteci değil

Twitter ve YouTube kullanımının yasak olduğu Şanghay’da ikamet eden Zhang, 1 Şubat tarihinde Wuhan’a gitmiş ve burada tanık olduklarına dair Twitter, YouTube ve diğer sosyal medya platformlarında canlı yayın yapmıştı.

Zhang’ın, Wuhan’da salgın sonrasında, ülkedeki durumla ilgili paylaşımlar yaptıktan sonra tutuklanan ya da kaybolan dördüncü Çin vatandaşı muhabir olduğu sanılıyor.

Zhang’ın tutuklanma nedeni olan “toplumda kargaşa yaratma” suçlaması, içeriği oldukça muğlak olmakla birlikte, genellikle aktivistleri ve muhalifleri hedef alıyor. Suçlamadan hüküm giyenler için beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Wuhan Viroloji Enstitüsü’nü çekmişti

YouTube videolarından anlaşıldığına göre Zhang, salgının pik döneminde, virüsün tüm dünyaya yayıldığı yer olduğu varsayılan Wuhan Viroloji Enstitüsü’nü, Covid-19 kurbanlarını yaktığı sanılan krematoryumları ve hastaneleri görüntülemişti.

Asia News‘ün haberine göre, Zhang, 13 Mayıs’ta yayımlanan son YouTube videosunda, Wuhan’da virüs nedeniyle insanların işlerini kaybetmesinden, yerel taksi şoförlerinin karşılaştığı zorluklardan ve kent sakinlerine polis tarafından gözdağı verildiğinden bahsetmişti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.