DünyaManşet

Çinli çocuklara kardeş geliyor

0


Çin’de Komünist Partinin Pekin’de dört gün süren ve 10 yıllık politikalarının oluşturulduğu kongresinin ardından ilk önemli karar tek çocuk politikasının gevşetilmesi oldu. Nüfus artışını kontrol altına almak için 1970’li yıllardan beri süren uygulamaya gösterilen tepkiler artıyordu. Özellikle tek çocuk politikasına karşı zorunlu kürtaj yaptırımları kadın örgütleri tarafından eleştiriliyordu.

Çin resmi haber ajansı Şinhua’na göre ülkede anne ve babadan sadece bir tanesi ailesinin tek çocuğu ise bu çiftler iki çocuk sahibi olabilecekler. Yasanın daha önceki haline göre 2 çocuk için çiftlerden her ikisi de tek çocuk olmak zorundaydı. Kırsal bölgelerde ise ilk çocuğu kız olan ailelere devlet ikinci bir çocuk için yasal imkân tanıyordu.

Çin Komünist Partisi kongresi sonucunda ülkede insan hakları konusunda önemli bir adım atılarak “işçi olarak yeniden eğitilmek” amaçlı çalışma kampları politikasında değişikliğe gidiliyor. Çalışma kamplarında onbinlerce kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. İyileştimeler kapsamında ölüm cezalarının kapsamı daraltıldı.

 

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.